Премиерът Николай Денков, министърът на енергетиката Румен Радев и директорът

...
Премиерът Николай Денков, министърът на енергетиката Румен Радев и директорът
Коментари Харесай

Денков на последна проверка на интерконектора със Сърбия

Премиерът Николай Денков, министърът на енергетиката Румен Радев и шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов направиха инспекция на газовия интерконектор между България и Сърбия при Калотина.

Строителството на тръбата започна при започване на февруари, като дължината й е 170 километра - от Нови Искър до Ниш, а капацитетът за транспорт е 1,8 кубически метра годишно. През интерконектора България ще има по-голям достъп до газохранилищата в Западна Европа, а Сърбия ще улесни достъпа си до газовите терминали в Гърция.

Това е последна крачка към формалното разкриване на тръбата, което ще се случи след 2 дни - на 10 декември в Ниш, като на церемонията ще участват президентът Румен Радев и сръбският му сътрудник Александър Вучич.

" Това е станция не просто за подаване на газ към Сърбия, тя е двупосочна, като, в случай че се наложи, България също може да получава газ. Освен това има отбивки към околните градове, към Драгоман, към Сливница, като това ще помогне за газификацията на селища, които до момента са нямали такава ", уточни министър председателят Денков.

В момента връзката оказва помощ най-много и на Сърбия да се усеща спокойна, че има опция, в случай че се случи нещо с " Южен поток ", а също така основава конкуренция на газовия пазар, добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР