Премиерът Николай Денков коментира темата с отпадането на забраната за

...
Премиерът Николай Денков коментира темата с отпадането на забраната за
Коментари Харесай

Денков: Не е вярно, че не се грижим за земеделския сектор, има 2 млрд. субсидии и помощи

Премиерът Николай Денков разяснява тематиката с отпадането на възбраната за импорт на зърно от Украйна, която дефинира като „ гореща “.

„ Има две гледни точки, първата е на зърнопроизводителите, които желаят възбраната да продължи и упрекват държавното управление в „ липса на каквато и да било държавна поддръжка за бранша. Втората позиция е на държавното управление, което има грижата да обезпечи по-ниски цени на питателните артикули, на фуражите, по ниска инфлация, повече приходи в бюджета от импорт и експорт, без да се помпа инфлацията и поддръжка на засегнатите зърнопроизводители “, съобщи министър председателят.

„ Нека да е ясно освобождението на вноса от Украйна ще понижи цените на главните хранителни артикули, ще понижи инфлацията, което ще подкрепи хората с ниски приходи, ще усили приходите в бюджета от импорт и експорт. Досега за 2023 година пропуснатите изгоди за бюджета от импорт и експорт са на стойност 146 млн. лв., тези средства биха могли да се употребяват за обучение, опазване на здравето, просвета или за подкрепяне на земеделския бранш. Ще обезпечи работата на фабрики за рафинирано олио, биодизел, които работят за българските и непознатите пазари. Затова считаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен като първо, за тази година са изплатени и планувани за погашение към земеделските производители към 2 милиарда лв. от дотации и помощи. Аз съм сюрпризиран, че бранш, който е получил и получава 2 милиарда лв. за година може и твърди, че липсва каквато и да била държавна поддръжка. От тези 2 милиарда лв., 890 млн. лв. са от ДФЗ по европейска линия, това са евросредства. 388 млн. лв. от ДФЗ от държания бюджет, които са отделени по този начин, че да не се дадат по други пера, да отидат за поддръжка на земеделските производители. Отделно 390 млн. лв. от централния бюджет и 290 млн. лв. от бюджета на Министерство на земеделието и храните “, твърди Денков.

Той отхвърли казаното от земеделците, че страната няма грижа за бранша.

„ Добре е и секторът да има грижа за страната, когато формулира своите претенции. Второ, от началото на септември изследваме европейския опит за ограничение на надценките по веригата от аграрния производител до крайния консуматор. Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничение на тези надценки, като краткотрайна мярка за поддръжка на производителите и потребителите. Трето, ще желаяме от Европейска комисия спомагателни обезщетения за загубите на българските аграрни производители, изключително на тези на слънчоглед. Четвърто, ще се включим в коридорите за експорт на зърно от Украйна, като пренос през България за гръцките пристанища, с цел да се изнесе зърното от района към другите райони, които имат потребност от него. За тази активност ще желаяме поддръжка от Европейска комисия за транспортната ни инфраструктура. Пето, ще засилим фитосанитарния надзор при вноса, с цел да подсигуряваме здравето на жителите. Така ще проявим национално виновна грижа за цялото общество, а освен за един от секторите в страната, добави министър председателят.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР