Премиерът Николай Денков каза, че министърът на вътрешните работи Калин

...
Премиерът Николай Денков каза, че министърът на вътрешните работи Калин
Коментари Харесай

Калин Стоянов не приема насилието срещу полицаи и протестиращи. Денков го похвали, че върви в правилната посока

Премиерът Николай Денков сподели, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е тръгнал в вярната посока. По-рано във вторник Стоянов сподели, че не толерира насилието нито против служители на реда, нито против протестиращи.

" Надявам се да извърви този път до дъно ", сподели Денков.

Изказванията идват, откакто в понеделник заяви, че ще подаде оставка, в случай че Стоянов не осъди изрично по време на на футболните почитатели в четвъртък.

Във вторник на конференция Калин Стоянов сподели, че всеки, който е упражнил принуждение по време на митинга, ще понесе своята отговорност.

" Не търпя и не одобрявам никакви форми на принуждение. Както върху мирни жители, по този начин и върху служители на реда ", сподели Стоянов. Той добави, че желае обширен разбор на всички форми на принуждение и че са нужни ограничения за предварителна защита на сходни случаи в бъдеще.

И Денков, и Стоянов поздравиха чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които са се държали професионално по време на митингите.

По-рано денем шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи Любомир Николов заяви, че трима служители на реда са отстранени от служба за превишаване на пълномощията си по време на митинга в четвъртък. Срещу тях са формирани дисциплинарни производства.

Отстранените чиновници на Министерство на вътрешните работи са пълководец на поделение и двама старши служители на реда. Срещу други двама тече инспекция, която би трябвало да дефинира степента им на виновност.

Николов сподели, че назначената от него дисциплинарна инспекция на дейностите на служителите на реда, взели участие в защитата на митинга, е открила и други чиновници, " които вероятно ще понесат отговорност за дейностите си ".

В петък, ден след митингите, " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) изиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов поради полицейския произвол, само че той отхвърли да я подаде. Решението му беше подкрепено от водачите на Движение за права и свободи и ГЕРБ .

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че в случай че Стоянов подаде своята оставка, това би трябвало да направи и министър председателят Денков.

След на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков във вторник стана ясно, че при сформирането на държавното управление Стоянов е бил експертно предложение точно на ГЕРБ.

Протестът против БФС в четвъртък беше белязан от принуждение сред служители на реда и протестиращи. Присъстващите футболни почитатели замеряха служителите на реда с пиротехника и други предмети. Бяха запалени няколко кофи за отпадък и един полицейски рейс. След митинга се появиха, които демонстрират разкървавени хора и пердах на служители на реда даже над инцидентни жители.

В неделя вътрешният министър заяви, че са признали, че може да са надвишили пълномощията си на митинга.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР