Премиерът: Не съм призовавал хората да си дават данните Мошеници

...
Премиерът: Не съм призовавал хората да си дават данните Мошеници
Коментари Харесай

С програми за $68 създали инвестиционния фейк с премиера акад. Денков

Премиерът: Не съм призовавал хората да си дават данните
Мошеници използваха облика и доктор Ненков, с цел да популяризират съмнителни медикаменти

68 $ костват стратегиите, с които във подправен клип сякаш министър председателят акад. Николай Денков приканва за вложения. Сумата е за два софтуера за аудио- и видеообработка и един плъгин.

След като клипът се появи на 3 октомври във фейсбук, инстаграм и други обществени мрежи, се наложи от кабинета да разгласят, че е менте. “Никога не съм призовавал хора да си дават персоналните данни и и в никакъв случай няма да го направя. Много е значимо хората да знаят, че не би трябвало да го вършат, който и да им се появи по тв приемника ”, разгласи и самият акад. Денков.

За измамата е употребено видео от изявление на министър-председателят след изключителната среща в Министерския съвет на 24 юни във връзка напредването на съветската формация “Вагнер ” към Москва. При инспекция и съпоставяне това излиза наяве от костюма на Денков - черен, цвета на вратовръзката му и обстоятелството, че ученият не носи значка на сакото си - нещо, което е рядко за него. От други изяви се вижда и същото намачкване на ризата вдясно при говоренето на премиера. За да нагласят изявлението на премиера, мошениците са употребявали обособени негови фрази. Резултатът - Денков сякаш приканва хората да влагат в акции на “Лукойл ”. Тъй като някои думи са били казвани от премиера с друга интонация, се наложило да употребяват и безвъзмезден съветски уебсайт. С негова помощ с гласа на учения се произнася думата “гражданин ”. Ударението във видеото е на последното “и ”. Проблем има и при произнасянето на 9200. Машината чете първо 9, а по-късно 200.

Сайтът е съветски

и е изцяло

безвъзмезден

Няма алтернатива за български език. При други фрази се вижда раздробяване - “Това е ”, последвано от огромна пауза, защото е инсталиран различен откъс, “исторически ”, нова пауза, “момент ”. Изречението демонстрира и от кой момент е измамата - най-вече на месец. Причината - Денков изрича “исторически ” в Деня на Съединението, 6 септември.

За да е по-убедителна измамата, вървят и надписи. Те издават с каква стратегия е правено ментето. Фонът им - синкав, е характерен за приставката на софтуера After Effects - Labels-PPro. Именно те костват общо 68 $ - 56 за главната стратегия, която върви и с другите артикули на Adobe, и 12 за приставката, в която се намира характерният цвят.



Видеото е показано като вест - сякаш на Нова телевизия, а анонсът е на водещия Методи Владимиров. Той афишира, че министър председателят ще заяви “важна вест за всички българи ”. И при Владимиров са употребени няколко обособени негови анонса, съединени в един.

Измамата се популяризира в обществените мрежи през профил, който сякаш е на полска дизайнерска компания. Дори е изписан телефонен номер, който обаче е украински и е изключен.

Страницата е основана на 17 септември. Името ѝ е Same simple. Сайтът, към който води линкът над видеото, препраща към уебсайт, основан на 28 септември и последно ъпгрейдван ден по-късно.

Домейнът коства

18 лева за година,

а притежателят

е прикрит

За да не се издадат, хората зад фейсбук страницата не я ръководят от персонални профили, а са основали обособена регистрация за нея. Рекламите с премиера са пуснати на 3 октомври. Поради променените правила на фейсбук обаче излиза наяве кой се възползва от рекламата - това е компанията felix store inc. Проверка на “24 часа ” откри най-малко 8 такива компании. Малко евентуално е името да е менте, защото фейсбук желае доказателства. Това обаче значи, че компанията може просто да е записана на бушони.

Всъщност министър председателят е втората жертва на сходна видеоизмама. Досега те бяха единствено с текст (виж карето). Първата е Аделина Радева от Българска национална телевизия.



Фалшивата вест, която обликът на журналистката сервира, е за нахлуване над кардиолог от шеф на известна българска фармацевтична компания по време онлайн предаване. Във видеото е употребена фотографията на ген.-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски като жертва на нападението. Коремният хирург е разгласен за кардиолог. Причината за “тв побоя ” - подправеният облик на ген. Мутафчийски бил направил сензационно изказване, което нарушавало авансово уречен сюжет.

Става дума за подправено лекарство, което щяло да остави без работа кардиолозите, тъй като лекувало всички сърдечни болести. Цената - 49 лв.. Ако човек поръча, ще получи витамини под формата на хапчета. Качеството им е подозрително.

За водещата на “По света и у нас ” това не е първият случай на корист. За първи път потребителите се манипулират посредством подправено видео, основано обаче на основата на достоверни фотоси, картина и тон. Гласът е комбинация от обособени изявления. Само накъсаните изречения издават фалшификата, само че те изискват задълбочена инспекция, която не всеки би направил.

“Това е като да пуснеш един вирус, да нямаш лекуване за него и да очакваш обществото в един миг да се саморегулира и лекува. На процедура никой няма лекарство против тази грандиозна и грозна машинация ”, разяснява Радева.

След премиера още един прочут доктор стана жертва на машинация. Д-р Мирослав Ненков, някогашен здравен министър, бе употребен за реклама на лекарство за диабет Diaxil. То е по-скоро хранителна добавка, излиза наяве от описанието му в " Амазон ", където се търгува за 39 евро за 20 капсули.

Измами със същата добавка е имало и в чужбина. Казусите са разследвани, само че без резултат, тъй като не може да се откри производител на продукта.

Бразилски политик лъже с облиците на Стоичков, Божков и Майкъл Джордан

Стотици са измамите с сякаш новинарски публикации, а употребените лица са на “президента Румен ”, разнообразни министри и спортисти. И до момента в който множеството са с мъчно установим създател, то бразилският политик Руй Иригарай ги прави очевидно.

Изгоненият от сената на Рио де Жанейро през 2022 година поради серия измами, свързани с публични поръчки до тъща му, Иригарай спонсорира ментетата през персоналния си профил. Той е верифициран от фейсбук - бил е доказан с персоналната карта на политика.

В момента Иригарай даже употребява името на “24 часа ” за машинация с облика на обвинявания в 19 закононарушения предприемач Васил Божков. “Той не знаеше, че микрофонът е включен ”, декларира текстът над фотография на Божков. Сложено е и логото на “24 часа ”. Линкът обаче води към материал, в който не е представен нито предприемачът, нито пък наподобява сходно на “24 часа ”. Същата скица се ползва и с Христо Стоичков. Както при Божков, и линкът на Камата води към същия уебсайт, в който името му не е упоменато. Той не наподобява на нито един новинарски портал у нас. Вътре има апел за вложения в криптовалути.

Иригарай е толкоз във вътрешността, че има общо 420 дейни реклами, свързани с капиталова машинация. При това на разнообразни езици. Има реклами и с Конър Макгегър, както и с Майкъл Джордан. “24 часа ” потърси Иригарай на телефона, оставен в профила, само че той бе изключен. Същият номер бе посочен и като благосъстоятелност на индивида, платил за рекламите - част от тях са свързани с политици и по тази причина фейсбук демонстрира сходна информация.

Сайтът на “24 часа ” е измежду най-използваните при другите ментета. Неотдавна в страница, направена да прилича тази на изданието ни, “президентът Румен ” призоваваше за вложения в акции на Българския енергиен холдинг. Разбира се, такива няма. След това известният артист Васил Боянов (Азис) също се обърна към хората с сходна покана. Двете ментета към този момент са спрени от фейсбук.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР