Моди казва, че икономиката на Индия ще бъде сред първите три в света до пет години

...
Премиерът Нарендра Моди казва, че икономиката на Индия ще бъде
Коментари Харесай

Премиерът Нарендра Моди казва, че икономиката на Индия ще бъде сред първите три в света до пет години години

От KRUTIKA PATHI Associated Press, 15 август 2023 г., 2:01 ч.

НОВО ДЕЛХИ -- Премиерът Нарендра Моди каза, че икономиката на Индия ще бъде сред първите три в света в рамките на пет години, тъй като той отбеляза 76 години независимост от британското управление във вторник.

Носейки развяващ се многоцветен тюрбан, Моди се обърна към страната от 17-ти в Ню Делхи век Червения форт от ерата на Моголите, заявявайки, че неговото правителство е измъкнало над 130 милиона души от бедността и че растящият просперитет на Индия е възможност за света.

„Когато бедността намалява в една страна, силата на средната класа нараства значително“, каза той. „През следващите пет години обещавам, че Индия ще бъде сред първите три икономики в света.“

Изявлението му идва след доклади от миналата година на S&P Global и Morgan Стенли прогнозира, че икономиката на Индия ще изпревари Япония и Германия, за да стане третата по големина в света до 2030 г. Те казаха, че икономическият бум на Индия ще бъде движен от офшоринг, инвестиции в производството, нарастваща цифрова инфраструктура и енергиен преход.

Икономиката на Индия с 3,5 трилиона долара надмина миналата година тази на Обединеното кралство и стана петата по големина. Моди каза, че е уверен, че когато Индия отбележи 100 години от независимостта си през 2047 г., тя ще го направи като развита нация.

Правителството прогнозира Индия да нарасне с 6-6,5% през тази фискална година, което я поставя сред най-бързо развиващите се големи икономики в света.

Но въпреки стабилния икономически растеж, правителството на Моди се бори да тушира ​​притесненията за безработицата и е подложено на натиск да създаде достатъчно работни места, особено когато е изправено пред общи избори през 2024 г., за които е предпочитана индуистката националистическа партия Бхаратия Джаната на Моди спечелете.

Нивото на безработицата е нараснало през последната година, достигайки 8% миналия месец, според Центъра за наблюдение на индийската икономика.

Моди не обърна внимание на тези опасения в речта си, вместо това похвали пътуването на Индия през десетилетията.

„Имаме късмет, че имаме демография, демокрация и многообразие“, каза той, след като отбеляза, че Индия сега е най-населената страна в света според някои оценки. Индийското правителство все още не е публикувало официални данни за населението, а последното му преброяване е от 2011 г.

Моди подчерта възхода на Индия на световната сцена и каза, че нов световен ред е възниква след пандемията от COVID-19.

„Индия се превръща в гласа на глобалния Юг. Носим обещание за стабилност на света“, каза той, добавяйки, че всички погледи ще бъдат насочени към Индия, тъй като тя е домакин на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи следващия месец.

Премиерът също повтори призивите за мир в североизточния щат Манипур, където от месеци бушува почти гражданска война и уби над 150 души. Той каза, че страната е с народа на Манипур и че решението може да бъде постигнато само чрез мир.

Тъй като в началото на май избухнаха сблъсъци между две доминиращи етнически групи, жителите на Манипур протестира срещу правителството на щата, управлявано от партията на Моди, и призова за уволнението на своя главен министър.

Над 50 000 души са избягали от щата, където има насилие продължава въпреки силното армейско присъствие. Въоръжени тълпи подпалиха сгради, избиха цивилни и ограбиха оръжия от държавни оръжейни складове.

Но в продължение на три месеца лидерът на силните мъже мълчеше за конфликта в Манипур. Неговата роля или липсата на такава предизвика вот на недоверие срещу неговото правителство в парламента. Моди отхвърли предложението миналата седмица, след като призова за мир в Манипур за първи път от началото на конфликта.

Индия празнува Деня на независимостта си ден след своя съсед Пакистан. Двете отделни държави възникват в резултат на кървавото разделяне на Британска Индия през 1947 г.

Процесът предизвика едни от най-лошите общностни насилия, които светът е виждал и остави стотици хиляди мъртви. Това предизвика една от най-големите човешки миграции в историята и около 12 милиона души напуснаха домовете си.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР