Ден на независимостта: Премиерът Моди казва, че Индия подкрепя Манипур

...
Премиерът Нарендра Моди каза, че правителството му полага всички усилия
Коментари Харесай

Премиерът Нарендра Моди каза, че правителството му полага всички усилия да възстанови мира в щата Манипур, когато се обърна към страната на 77-ия си ден на независимост.

"Искам да кажа на хората от Манипур, че страната е с вас", каза г-н Моди.

Във вторник той разпъна националния флаг в историческия Червен форт в Делхи.

В реч, предавана на живо по телевизията, той говори за природните бедствия, икономиката и нарастващото население на Индия.

За Манипур министър-председателят каза, че трайно решение може да бъде намерено само чрез мир.

"През последните няколко седмици Манипур стана свидетел на вълна от насилие. Няколко души загубиха живота си, а нашите майки и сестри бяха опозорени", каза той.

Какво се случва в Манипур и защо?

Щатът стана свидетел на ожесточени сблъсъци, които избухнаха през май между мнозинството група Meitei и племенното малцинство Kuki.

>

Повече от 140 души бяха убити и десетки хиляди бяха разселени при насилието. Вирусно видео на нападение през май, когато две жени Куки бяха представени голи от мъже Мейтей малко след като селото им беше разорено, предизвика възмущение и влезе в световните заглавия.

Г-н Моди беше критикуван, че не говори за Манипур в продължение на седмици по време на насилието.

" Манипур беше спокоен през последните няколко дни", каза той във вторник. „Щатът и федералните правителства работят, за да гарантират, че това ще продължи.“

Речта му дойде дни след като правителството му провали вота на недоверие в парламента след опозиция лидерите разкритикуваха реакцията на правителството на кризата в държавата и поискаха той да се обърне към парламента относно етническите сблъсъци. до неотдавнашни доклади, според които Индия е изпреварила Китай като най-населената страна в света с 1,4 милиарда души.

„Демографията, демокрацията и многообразието“ бяха силата на Индия и младежта в страната ще има неограничени възможности, добави той.

Премиерът каза, че икономиката на Индия сега е петата по големина в света и обеща, че „през следващите пет години, ще бъдем в челната тройка".

"Уверен съм, че през 2047 г., когато Индия отбележи 100 години от своята независимост, тя ще бъде развита нация“, добави той.

Г-н Моди твърди, че икономическото състояние на страната след пандемията от Covid-19 е по-добро от повечето други страни. „Успяхме успешно да контролираме инфлацията“, каза той.

Твърдението му обаче се поставя под съмнение, тъй като средната и долната класа на Индия, които съставляват по-голямата част от населението, бяха засегнати от рязко покачване на цените на основните неща през последните месеци .А официалните данни, публикувани в понеделник, показаха инфлация на дребно на 15-месечен връх от 7,44% през юли на фона на скока в цените на зеленчуците, зърнените храни и варивата.

Премиерът също засегна "невъобразимата криза", причинена от природни бедствия в няколко щата тази година.

Обилни валежи удариха северния щат Утаракханд и Химачал Прадеш през последните няколко дни. Десетки хора бяха убити при внезапни наводнения и свлачища.

Г-н Моди каза, че щатското и федералното правителство ще работят заедно, за да помогнат на засегнатите хора да възстановят живота си.< /p>

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР