Премиерът нареди на БАН и НИМХ да намерят решение на

...
Премиерът нареди на БАН и НИМХ да намерят решение на
Коментари Харесай

Премиерът нареди на БАН и синоптиците да се разберат до 10 дни

Премиерът подреди на Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология да намерят решение на казуса между тях до идната сряда. Това описа министърът на образованието Красимир Вълчев след срещата сред ръководителите на Българската академия на науките и подчинения ѝ Национален институт по метеорология и хидрология и метеорология.
 Министър Вълчев пред OFFNews: Ще помогнем на синоптиците, Национален институт по метеорология и хидрология може да излезе от Българска академия на науките  Национален институт по метеорология и хидрология стопира прогнозата за времето, в случай че не успее да заплати сметките си
Представителите на враждуващите страни бяха събрани тази заран при Бойко Борисов в постройката на Министерския съвет, с цел да се чуят настояванията и причините им в наличието и на вицепремиера Томислав Дончев и добре познаващият казуса учебен министър. 

Повече от три месеца Национален институт по метеорология и хидрология стачкува поради мизерията, в която е оставен. 24-часовите наряди на учените в института, осигуряващ метеорологичните прогнози на страната, даже не са обезпечени с пари за нощния им труд макар че тази година държавното управление отпусна на Българска академия на науките в допълнение, над бюджета ѝ за годината 15 милиона лв..

Обяснението за какво милионите са се изгубили някъде по пътя и до Национален институт по метеорология и хидрология да стигнали " стотинки " е в метода на систематизиране, критериите за което са гласувани от Общото заседание (ОС) на Академията на науките.

Как се разпределят парите в Българска академия на науките коментира в изявление за OFFNews министър Красимир Вълчев.

Тримесечните митинги не дадоха резултат - Българска академия на науките не даде повече пари на Национален институт по метеорология и хидрология. Видели, че " не могат да излязат на глава " с Оценка за съвместимост, метеоролозите пратиха отворено писмо до премиера Борисов, посредством което желаеха формален " бракоразвод " с Българска академия на науките. С други думи, те настояха Институтът да излезе от структурата на Академията и да мине на директно послушание на Министерството на образованието и науката. Така, уверени са учените, бюджетът им няма да зависи от благоволението на Оценка за съвместимост.

Те предизвестяват, че нямат пари даже с цел да платят сметките си за ток и връзки през септември. Казано с други думи, в случай че не се откри решение, прогнози за времето по-късно няма да има.

" Това, което имаме като обстановка, е изрично искане на Национален институт по метеорология и хидрология да излезе отвън Българска академия на науките, което Българска академия на науките не поддържа - разяснява тази заран министър Вълчев. - Причините за настояването са както финансови, по този начин и персонално отношение. Премиерът Бойко Борисов помоли до идната сряда управленията на Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология да намерят общо решение, което да бъде взето в дух на единодушие. Ние сме подготвени да подкрепим всяко решение. Това е въпрос, който би трябвало да бъде разискван от Българска академия на науките, само че ние не можем да останем безучастни, тъй като Национален институт по метеорология и хидрология обслужва седем или осем бранша. "

Двете страни ще разискват опцията за по-голяма автономия на Национален институт по метеорология и хидрология, изясни министърът с уточнението, че " ние, като държавно управление, никога не желаеме да бъдем упрекнати, че по този метод ще се направи крачка към разделянето на Българска академия на науките, въпреки и единствено с един институт. Премиерът Борисов изрично прикани двете страни да намерят единомислещо решение до идната сряда ".

Ако обаче решение няма да идната сряда, когато е и постоянното седмично съвещание на Министерския съвет, кабинетът ще търси опция по какъв начин да подкрепи Национален институт по метеорология и хидрология, тъй че активността му да не спре. На 22-ри държавното управление ще гласоподава предлагането за разпределяне на още близо 20 млн. за научни проучвания.

" 18 млн. лева от тях ще са за национални научни стратегии в разнообразни браншове – в региона на медицината, на растениевъдството, на отглеждането на животни, за възстановяване качеството на въздуха и други Те целят да подкрепят научните проучвания и да ги обвържат с потребностите, които имат другите браншове, ориентирани са към главните провокации. Целта е всички институти в даден бранш да се обединят и да аплайват ", изясни Вълчев.

С към 1,5 млн. лева ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите и студентите. „ Целта е да насочим повече средства към научните организациите и учебните заведения, където има повече научна активност. И по този метод да задържим повече младежи в научната работа “, сподели още той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР