Премиерът на Великобритания Тереза Мей проведе разговори с руския президент

...
Премиерът на Великобритания Тереза Мей проведе разговори с руския президент
Коментари Харесай

Мей на първата среща с Путин от 3 г.

Премиерът на Англия Тереза Мей организира диалози с съветския президент Владимир Путин в коридорите на Г-20 в Осака, Япония, оповестяват " Гардиън " и АП.

Преди да стартират диалозите двамата се ръкуваха хладно, без усмивки пред публицистите.

Мей е декларирала пред Путин, че " не може да има нормализация на нашите двустранни връзки, до момента в който Русия не приключи безотговорните и дестабилизиращи дейности, които заплашват Англия и съдружниците й, в това число враждебните интервенции в други страни, дезинформацията и хакерски атаки, които подкопават позицията на Русия в света ", оповестиха от " Даунинг стрийт " след срещата сред двамата.

Според " Даунинг стрийт " Мей е обърнала изключително внимание на случая в Солсбъри. Тя подчертала пред Путин, че потреблението на гибелен нервнопаралитичен сътрудник по улиците на Солсбъри е било непоносим акт, който е довел до гибелта на английски жител. Британският министър председател пояснил, че Англия има неопровержими доказателства, че Русия стои зад офанзивата, което се основава на следствия и съдействие със съдружниците на страната. Мей е споделила още, че това държание не би трябвало да се повтаря.Мей също подчертала, явно в отговор на изявлението на Путин пред " Файненшъл таймс ", че " Англия ще продължи да пази демократичната народна власт и правата на индивида, равенството на всички групи, в това число и на ЛГБТ общността ".

Двамата са разискали случая в Солсбъри, спора в Украйна, иранската нуклеарна договорка и обстановката в Сирия.

Това е първата среща на топ равнище сред двете страни от години. Отношенията сред Русия и Англия доближиха дъно след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок в британския град Солсбъри на 4 март 2018 година Те в продължение на седмици бяха в сериозно положение, само че съумяха да се възстановят. Лондон упреква Москва, че ги е отровила, което провокира най-голямата дипломатическа рецесия от Студената война. Англия експулсира стотици съветски дипломати, Москва отговори реципрочно.

Преди срещата Мей съобщи, че Англия ще упорства двамата сътрудници от съветското разузнаване, упрекнати за офанзивата, да бъдат изправени пред правораздаването. Мей също сподели, че връзките с Русия не могат да се върнат към нормалното си положение, до момента в който обвинените на бъдат предадени на правораздаването и Москва продължава с дезинформацията и хакерските атаки.

В изявление за " Файненшъл таймс " преди срещата на Г-20 Путин увери, че Русия няма нищо общо с отравянето. Според него двустранните връзки са доста по-важни от " шума към шпиони, които не костват и пет копейки ".

ТАСС напомня, че последната среща сред Мей и Путин се организира на 4 септември 2016 година в Китай по време на Г-20, само че тогава Мей се усмихваше при ръкуването си с съветския водач.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР