Премиерът на Великобритания Тереза Мей проведе разговори с руския президент

...
Премиерът на Великобритания Тереза Мей проведе разговори с руския президент
Коментари Харесай

Мей на първата среща с Путин от 3 г.: Престанете да дестабилизирате

Премиерът на Англия Тереза Мей организира диалози с съветския президент Владимир Путин в коридорите на Г-20 в Осака , Япония, оповестяват " Гардиън " и АП.

Преди да стартират диалозите двамата се ръкуваха хладно, без усмивки пред публицистите.

Мей е декларирала пред Путин, че " не може да има нормализация на нашите двустранни връзки, до момента в който Русия не приключи безотговорните и дестабилизиращи дейности, които заплашват Англия и съдружниците й, в това число враждебните интервенции в други страни, дезинформацията и хакерски атаки, които подкопават позицията на Русия в света ", оповестиха от " Даунинг стрийт " след срещата сред двамата.

Theresa May looking the very definition of stony-faced as she met scourge of liberalism Vladimir Putin earlier - pic from the fab @StefanRousseau pic.twitter.com/0W9Ng6zfEg
— Heather Stewart (@GuardianHeather) June 28, 2019
Мей също акцентира, явно в отговор на изявлението на Путин пред " Файненшъл таймс ", че " Англия ще продължи да пази демократичната народна власт и правата на индивида, равенството на всички групи, в това число и на ЛГБТ общността ".

Това е първата среща на топ равнище сред двете страни от години. Отношенията сред Русия и Англия доближиха дъно след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок в британския град Солсбъри на 4 март 2018 година Те в продължение на седмици бяха в сериозно положение, само че съумяха да се възстановят. Лондон упреква Москва, че ги е отровила, което провокира най-голямата дипломатическа рецесия от Студената война . Англия експулсира стотици съветски дипломати, Москва отговори реципрочно.

Преди срещата Мей съобщи, че Англия ще упорства двамата сътрудници от съветското разузнаване , упрекнати за офанзивата, да бъдат изправени пред правораздаването. Мей също сподели, че връзките с Русия не могат да се върнат към нормалното си положение, до момента в който обвинените на бъдат предадени на правораздаването и Москва продължава с дезинформацията и хакерските атаки.

В изявление за " Файненшъл таймс " преди срещата на Г-20 Путин увери, че Русия няма нищо общо с отравянето . Според него двустранните връзки са доста по-важни от " шума към шпиони, които не костват и пет копейки ".

Путин и Мей се срещнаха за последно през 2016 година, само че тогава Мей се усмихваше при ръкуването си с съветския водач.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР