Премиерът на Великобритания Тереза Мей подава оставка днес. С това

...
Премиерът на Великобритания Тереза Мей подава оставка днес. С това
Коментари Харесай

Тереза Мей подава оставка днес

Премиерът на Англия Тереза Мей подава оставка през днешния ден. С това стартира процеса по избора на неин правоприемник, написа Би Би Си.

Мей се отдръпва от председателския пост на Консервативната партия, само че ще остане краткотрайно министър-председател, до момента в който не бъде определен новия водач.

Министър-председателят на Англия може да се отдръпна единствено в случай че може да показа на кралицата претендент за поста, който се употребява с поддръжката на болшинство в долната камара на Народното събрание.

До в този момент Тереза Мей управляваше с минимално болшинство от шестима депутати, които евентуално ще намалеят на петима според от изборните резултати за вакантното депутатско място от Питърбро.

Това значи, че в случай че единствено трима депутати от досегашното болшинство не поддържат новия водач, той няма да получи избор на доверие.

Процедурата по желание на водач на Консервативната партия планува 5 кръга гласувания от депутатите в Народното събрание, като при всеки ще отпадат претендентите с най-нисък резултат.

След това ще има и народен избор на 160-хилядната членска маса на партията, която ще избира сред двамата финалисти.

Цялата процедура би трябвало да приключи не по-късно от 22 юли, като не е ясно дали Народното събрание към момента ще заседава на тази дата или ще е разхлабен в лятна отмора./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР