Премиерът на Унгария Виктор Орбан потвърди, че е готов да

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан потвърди, че е готов да
Коментари Харесай

Виктор Орбан готов да смекчи позицията си за помощта на ЕС за Украйна

Премиерът на Унгария Виктор Орбан удостовери, че е подготвен да смекчи позицията си по отношение на оферти пакет от помощ на Европейския съюз за Украйна, който да бъде финансиран от бюджета на общността преди изключителната среща на върха тази седмица, предава " Ройтерс ".

Позицията на Орбан, оповестена от френското списание Le Point, идва ден откакто политическият консултант на Орбан сподели, че Унгария е подготвена да употребява бюджета на Европейски Съюз за оферти пакет от 50 милиарда евро (54 милиарда долара) помощ за Киев.

„ Унгария е подготвена да взе участие в решението на 27-те (страни членки на ЕС), в случай че гарантирате, че всяка година ще решаваме дали да изпратим тези пари или не. И това годишно решение би трябвало да има същото правно съображение като днешното - би трябвало да бъде единомислещо “, сподели Орбан.

Орбан е изострен критик на финансовата и военна поддръжка на Европейския съюз за Киев и поддържа тесни връзки с Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година Унгария беше единствената страна от Европейски Съюз, която не поддържа пакета от помощи на среща на върха през декември.

В изявлението Орбан също сподели, че е сигурен, че отчетът на Financial Times, съгласно който Европейският съюз ще саботира стопанската система на Унгария, в случай че Будапеща продължи да блокира новата помощ за Украйна на среща на върха тази седмица, е меродавен.

„ Ако „ Файненшъл таймс “ разгласява документ, описващ сюжета за финансова обсада на Унгария и изнудване против нас, можем да сме сигурни, че той съществува “, сподели той.

ЕС отхвърли отчета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР