Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви в края на април,

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви в края на април,
Коментари Харесай

Унгария първа в ЕС ще ваксинира тийнейджъри

Премиерът на Унгария Виктор Орбан разгласи в края на април, че младежи на възраст сред 16 и 18 години ще могат да получат имунизацията на Pfizer. Повече от 90 000 младежи към този момент са се записали, като е належащо родителско позволение, оповестява Евронюз.
17-годишният Тамас Сефер е решил да се имунизира, с цел да отбрани фамилията си, защото има вяра, че това може да е пътят към „ естествен “ живот:
"Очаквам с неспокойствие да получа имунизацията. Когато за първи път беше оповестено, че моята възрастова група може да бъде имунизирана, се поколебах..., само че няколко седмици преди да стартират публично имунизациите, знаех, че да, би трябвало да се имунизирам ".
Вирусът не е апатичен към младежите, съгласно вирусолога Миклош Русвай. Симптомите на Коронавирус постоянно се появяват месеци след превозване на инфекцията, заради което Русвай споделя, че е значимо по-младите хора да получават имунизацията.
"6 до 11-годишните към този момент се имунизират в пилотни групи. Вярвам, че до есента, когато стартира идната образователна година, всички деца в учебна възраст ще могат да вървят на учебно заведение имунизирани ", убеден е Русвай.
В Унгария има шест ваксини. Освен Пфайзер, единствената утвърдена за младежи, разполагаем са и Модерна, АстраЗенека и Джонсън&Джонсън, както и китайската Синофарм и съветската „ Спутник V “.
Досега съвсем 4.5 милиона души от 9.7 милиона поданици на Унгария са получили първата си доза. Според държавните проекти доникъде на юни всички унгарци, искащи да получат ваксина, създадена от Запада, могат да бъдат имунизирани.
"Имаме фамилии, които резервират почивки, а мама и баща са имунизирани. Но техните 18-годишни, 16-годишни и 14-годишни не са. А всички те могат да се заразят и да предадат вируса. Това е доста объркващо бъдеще за нас “, сподели доктор Даниел Алтман, професор по имунология в Имперския лицей в Лондон пред Евронюз.
"Докато се придвижваме през етапите на тази пандемия, едно от нещата, към които всички се опитваме да погледнем, е по какъв начин ще наподобява връзката ни с вируса през идната година, след пет или 10 години. Единственият метод, по който в действителност ще го победим, е в случай че нямаме огромни браншове от нашето население, предаващи вируса между тях в учебни заведения и колежи ", добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР