Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви извънредно положения в страната

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви извънредно положения в страната
Коментари Харесай

Как с извънредно положение заради войната в Украйна Орбан получи допълнителна власт в Унгария


Премиерът на Унгария Виктор Орбан разгласи изключително положения в страната поради провокациите, произлизащи от войната в Украйна. Това стана допустимо, откакто ден по-рано Народното събрание промени Конституцията на страната.

Решението идва три месеца след началото на съветската инвазия и месец и половина, откакто.

В обръщението си към унгарците Орбан акцентира, че то ще разреши вземането на по-бързи решения за справяне от последствията от войната.

„ Видяхме, че войната и глобите от Брюксел предизвикаха икономическо злополучие и фрапантни нараствания на цените. Светът е на ръба на икономическа рецесия “, сподели Орбан. Той за следващ път затвърди и тезата, че Будапеща не би трябвало да „ влиза във войната в Украйна “, че тя съставлява „ непрекъсната опасност “ за страната му, както и че желае да отбрани финансовото положение на фамилиите.

Правомощията за държавното управление ще му дадат опция да заобикалят Народното събрание, в който обединената съпротива излъчи огромен брой депутати. Първите решения на държавното управление с новите му пълномощия се чака да бъдат оповестени до дни.

Откакто за последно пое властта преди повече от десетилетие Орбан за трети афишира изключително състояние, с което се добира до по-големи пълномощия за държавното управление му. Предишните два пъти това се случи по време на мигрантската рецесия през 2015 година и при пандемията от ковид. Извънредното състояние поради COVID-19 към момента е в деяние, а по данни на Франс прес би трябвало да изтече идния вторник.

Действията на Орбан бяха посрещнати с неодобрение от опозицията и неправителствени организации, съгласно които новото изключително състояние ще продължи да дава опция на премиера да лимитира или просто да анулира краткотрайно фундаменталните права на всеки.

Виктор Орбан е един от най-близките съдружници на Владимир Путин в Европа. Унгария, дружно с България, е единствената страна от НАТО, която публично не дава оръжие за Украйна. Унгарският министър председател е и върху вноса на съветски нефт от Европейски Съюз, макар уверенията на Брюксел, че страната му ще бъда обезщетена и че ще бъдат открити различни източници.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР