Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че според информациите с

...
Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че според информациите с
Коментари Харесай

Украинският премиер уверен в европейската помощ за страната си

Премиерът на Украйна Денис Шмигал съобщи, че съгласно информациите с които разполага " авансово всичките 27 членки на Европейски Съюз са подкрепили , " цитира думите му Би Би Си.

Въпреки че източници на Ройтерс оповестяват, че консултациите са сложни заради позицията на Унгария , украинският министър председател Денис Шмигал направи доста по-оптимистични изказвания по въпроса в петък.

Както заяви организация Интерфакс-Украйна, по време на държавно съвещание Шмигал е изразил вяра, че по време на срещата на върха през февруари ще бъде утвърден пакет от помощ за Киев в размер на 50 милиарда евро.

" Предварително можем да кажем, че всички 27 членки на Европейски Съюз се съгласиха да поддържат тази стратегия ", сподели Шмигал.

Програмата за поддръжка на Украйна, известна като Механизма за Украйна, е предопределена за четири години.

Според Ройтерс утвърждението на пакета към момента се усложнява от позицията на Унгария, която съгласно организацията, наред с други неща, предлага да се отпускат средства на Украйна всяка година с единомислещо решение на членовете на Европейски Съюз.

В края на предходната година водачите на Европейски Съюз взеха решение да стартират договаряния с Украйна за участие в Европейския съюз, само че.

Причината беше позицията на унгарския министър председател Виктор Орбан, който остава единственият европейски водач, който и се опълчва на западната военна помощ за Украйна.

Следващата среща на върха на Европейски Съюз, на която европейските водачи още веднъж ще се опитат да договорят финансова помощ за Украйна.

Въпреки това, съгласно източник на Ройтерс, позицията на Унгария към момента не се е трансформирала.

" Преговорите стават малко по-сложни... Позицията на Унгария не е доста гъвкава в това отношение ", сподели източникът на организацията.

Служителят, който взе участие в подготовката за срещата на върха, също сподели, че има възходящо неодобрение от позицията на Унгария измежду другите членки на Европейски Съюз , които поддържат Украйна.

Според източник на Ройтерс някои от предложенията на Орбан (например нуждата да се утвърждава единомислещо помощта за Украйна всяка година) остават неприемливи за други страни от Европейски Съюз.
 Съединени американски щати упрекнаха Орбан, че с
Съединени американски щати упрекнаха Орбан, че с " измислена външна политика " оказва помощ на Путин

Това не е нещо, което чакаме от съдружниците, акцентира американският дипломат в Унгария
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР