Премиерът на Украйна Денис Шмигал лично пое ангажимент пред вицепремиера

...
Премиерът на Украйна Денис Шмигал лично пое ангажимент пред вицепремиера
Коментари Харесай

Премиерът на Украйна се ангажира лично с откриването на българско държавно средно училище в Одеса

Премиерът на Украйна Денис Шмигал персонално пое ангажимент пред вицепремиера Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на за бързо разкриване на държавно българско приблизително учебно заведение в Одеса, като в подмяна София ще даде парцел за разкриване на украински културен център в българската столица.

Българският първи посланик Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на е на публично посещаване в Украйна и с изключение на с премиера, през днешния ден в Киев тя беседва с Дмитро Разумков, ръководител на Върховната Рада на Украйна, украински депутати и двама вицепремиери от кабинета.

“В лицето на България вашата страна има един от най-искрените другари в Европейски Съюз и НАТО”, увери Захариева премиера Шмигал, като му съобщи специфични поздрави от българския министър-председател Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, както и покана да посети страната ни, която той незабавно одобри.

Двамата разискаха необятен кръг въпроси, измежду които положението на българската общественост в Украйна и преподаването на български език, интеграционните процеси на страната в Европейски Съюз и НАТО, търговско- икономическите връзки и енергийната диверсификация.

Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на сложи непосредствено въпроса за разкриване на държавно приблизително българско учебно заведение в Одеса, за което страната ни упорства от няколко години, само че заради редица бюрократични спънки не може да се осъществя. Премиерът Шмигал даде обещание персонално да инструктира своя министър на образованието да забърза процедурата, с цел да може скоро това да стане факт. По искане на Захариева държавното управление ще предприеме и дейности за отбрана на специалността “Българска филология” в
украинските университети. Беше разисквана и рехабилитацията на пътя Одеса - Болград - Рени.

Българският вицепремиер разиска с ръководителя на изпълнителната власт в Украйна и ограниченията за битка с Ковид.

“Трябва да се направи ясна преценка имаме ли сили да преживеем второ затваряне на стопанската система при втората вълна на пандемията. Нашето държавно управление реши да не се затварят още веднъж цели браншове от стопанската система, защото скоро няма да успеем да възстановим стопанските системи си. Грижата за здравето е доста значима, само че това може да се случи и редом с работеща икономика”, съобщи Захариева. Премиерът Шмигал изцяло се съгласи с това виждане и съобщи, че и неговото държавно управление ползва
същата политика.

“Когато имаше най-голяма потребност от защитни дрехи, ние успяхме да изпратим 500 защитни костюми за многократна приложимост за вашите лекари”, сподели Захариева. Тя получи благодарности за навременната помощ за Ковид както от страна на България, по този начин и от Европейски Съюз. Извънредният пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на до 1.2 милиарда евро за превъзмогване на социално-икономическите последици от пандемията бе утвърден от Екологичен потенциал и Съвета на 25 май 2020 година Захариева и Шмигал разискаха и връзките сред Европейски Съюз и Украйна в подтекста на идния Съвет за асоцииране идващия месец.

“Време е да създадем проект за бъдещето на Източното партньорство, защото мотото “повече за повече” не би трябвало да е единствено на думи, а страните, които желаят повече интеграция и в политически, и в стопански аспект, би трябвало да получат този късмет. България би подкрепила и смяна в съглашението за асоцииране на Украйна с Европейски Съюз в тази посока”, съобщи българският първи посланик.

Захариева и Шмигал бяха безапелационни, че следващата година би трябвало най-накрая да се събере смесената междуправителствена комисия по икономическо съдействие, която не е заседавала от 10 години, както и да се провежда бизнесфорум в София.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Дмитро Разумков, който дружно с група депутати одобри вицепремиера Захариева, съобщи: “Високо ценим поддръжката на вашата страна за териториалната ни целокупност и дългогодишната ви поддръжка и в двустранен аспект, и на интернационалната сцена. Коронавирусът доста промени нашата работа, само че се надявам скоро да се върнем към по-интензивно парламентарно съдействие. Между страните ни съществуват доста положителни връзки.”

“Между България и Украйна съществува вековно другарство и това не е пресилено, връзките ни са още от първата българска страна. Най- огромната българска историческа общественост зад граница - в Украйна, мисля, че способства за това. Благодаря на Върховната Рада за признатото разпореждане за административната промяна, с което Болградският регион освен че беше непокътнат, само че и разширен”, отговори Захариева.

На 17 юли т.г. беше признато разпореждане на Върховната рада за основаването на нови региони в Украйна. Болградският регион остава независима териториална единица с административен център град Болград, като към него бяха добавени още Тарутинският и Арцизкият регион, в които има преобладаваща българска общественост. В новия единен Болградски регион живеят близо 74 хиляди българи, като по този метод най-голямата българска общественост в Украйна е обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини. Гласуването на постановлението е дефинитивно и с него приключва процесът на образуване на регионите в Украйна.

Захариева беседва и с депутатите в Радата от български генезис - съпредседатели на Групата за другарство с България, Тетяна Плачкова (от български произход) и Олександър Копиленко.

В края на своето посещаване в Киев вицепремиерът Захариева постави цветя пред паметника на Капитан Петко челник, който е прекарал част от живота си в града.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР