Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм определи планирания за 25 септември

...
Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм определи планирания за 25 септември
Коментари Харесай

Турция: Референдумът в Северен Ирак е опасна авантюра


Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм дефинира планувания за 25 септември референдум в Северен Ирак като извънредно неправилно решение, което ще докара до доста неприятни последици, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

„ Властите в Иракски Кюрдистан не се отхвърлят от неверното си решение, а то абсолютно няма да докара до нищо положително. От самото начало Турция другарски предизвестява, че провеждането на този референдум е недопустимо. Но както се вижда, нашите предизвестия не са взети поради, въпреки целият свят и прилежащите страни да са срещу референдума “, съобщи Йълдъръм пред публицисти. Той посочи, че Анкара ще се преценява в дейностите си с позициите на Техеран и Багдад, и добави, че държавното управление на Турция преглежда всички вероятни разновидности за развоя на събитията. „ Властите в Иракски Кюрдистан са в обстановката на гонене на премеждие, като пренебрегват позицията на международната общност.

Безспорно, всичко това си има цената, която ще бъде платена от лицата, стоящи зад решението за провеждането на референдума. Жителите на Северен Ирак, които нямат отношение към тази случка, не следва да страдат от грешките на властта. Ще изчакаме резултатите и тогава ще обявим пред обществеността какви стъпки ще предприемем “, уточни турският министър председател. Той разяснява и опцията за военна интервенция на територията на Ирак, която също е предмет на разискване в Анкара. Според него рестриктивните мерки в областта на сигурността, икономическите и политическите наказания ще бъдат задействани в подобаващия миг, а решенията ще се вземат според от развиването на обстановката. „ Турция със своите 80 милиона жители на територия от 780 000 кв.километра няма да допусне никаква случка, обвързвана с националната сигурност и благосъстоянието на популацията, и в това всеки може да бъде уверен. Референдумът в Северен Ирак няма нищо общо с братския кюрдски народ “, акцентира Йълдъръм.

Прессекретарят на президента Ердоган предизвести в Туитър, че в случай че управляващите в Кюрдската районна администрация в Ирак не преразгледат решението за референдума, то това ще докара до извънредно съществени последици. „ Анкара постоянно ще поддържа иракските кюрди. Ербил е задължен неотложно да поправи тежката си неточност, която може да предизвика нови рецесии в района “, акцентира Ибрахим Калън. Междувременно Генералният щаб на въоръжените сили на Турция заяви, че мащабът на ученията на границата с Ирак се уголемява, като във втория им стадий в региона на Силопи-Хабур са дислоцирани спомагателни военни елементи. Ученията в провинция Шърнак стартираха на 18 септември, те се организират на 3 км от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Хабур “ на границата с Ирак. Днес в Анкара дойде и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Ирак Осман ал-Ганими, който ще договаря с турския си сътрудник Хулуси Акар. Двамата ще обсъдят идния референдум и дейностите за гарантиране на териториалната целокупност на Ирак, както и въпроси, свързани с битката против тероризма.

Вчера Съветът за национална сигурност на Турция разгласи референдума в Северен Ирак за противозаконен и неприемлив. „ Ако макар всички предизвестия референдумът въпреки всичко се състои, Турция си резервира правото да употребява опциите за реакция, произлизащи от двустранните и интернационалните съглашения. В случай, че това извънредно неверно решение остане в действие, а то не се приема както от Турция, по този начин и от членовете на Съвета за сигурност при Организация на обединените нации, интернационалната общественост и централното управление на Ирак, то неизбежно ще пострадата освен обособените региони на Ирак, само че районът в целокупност “, се показва в декларацията. Въпреки всичко обаче референдумът за независимостта на Иракски Кюрдистан стартира, първият глас пристигна по електронен път от Китай. От през днешния ден стартира електронното гласоподаване за кюрдите в чужбина. „ Не сме 1960 или 1970 година, пристигна моментът сами да решаваме ориста си. Не желаем никой да чертае нашия личен път. Въпросът е на живот и гибел, и ние сме подготвени. Надявам се референдумът да не попречи на връзките ни с Турция, само че и не одобряваме никакви закани. Искам това бъде чуто от водачите на Турция, които си разрешават езика на заканите. Какво сме създали ние? Един народ споделя, че желае самостоятелност, елате и попитайте за какво “, съобщи президентът на Иракски Кюрдистан, представен от турските медии. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР