Премиерът на Тайван Уилям Лай се оттегля заедно с целия

...
Премиерът на Тайван Уилям Лай се оттегля заедно с целия
Коментари Харесай

Премиерът на Тайван и правителството подават оставка

Премиерът на Тайван Уилям Лай се отдръпва дружно с целия кабинет , съвсем два месеца след проваляне на ръководещата партия ДПП на локални избори, оповестява " Ройтерс ".

Загубата на избори съставлява огромно предизвикателство за президента Цай Инг-уен , която е подложена на възходяща вътрешна рецензия по отношение на програмата си за промени и новите закани от страна на Китай , който счита острова за собствен.

В Тайван е общоприетата процедура водачите да се отдръпват, когато партията им загуби огромни избори . Партията претърпя доста проваляне през ноември от другарски настроена към Китай съпротива , " Куоминданг ".

" Времето изтече. Утре ще свикам особено съвещание на кабинета и ще се отдръпва дружно с целия кабинет ", разяснява Лай пред кореспонденти в Народното събрание, добавяйки, че Цай е одобрила неговата оставка .

Очаква се Цай, която също е от ръководещата партия ДПП, да разгласи нов министър председател и да се назначат министри. Избраният президент на Тайван назначава премиера, който образува кабинета .

Според анализаторите Цай, която е изправена пред президентски избори след към година, би трябвало да завоюва публичната поддръжка за политиката си в връзките с Пекин и да подтиква стопанската система, подвластна от износа, в година изпълнена с провокации сред Китай и Съединени американски щати, както и комерсиалната война.

Китайският президент Си Дзинпин заплаши да употребява мощ, с цел да причисли либерален Тайван под ръководството на Пекин и прикани за " обединяване " с острова. Си Дзинпин ускори натиска върху Тайван, откакто Цай стана президент през 2016 година

Цай изясни, че нейната администрация ще разсъждава по отношение на провалянето на изборите, само че ще стои твърдо да пази демокрацията на Тайван в лицето на новите китайски закани . Тя не разяснява, дали ще се кандидатира за президент през 2020 година.

Последното напрежение с Китай се отразява негативно на кредитния рейтинг на Тайван и би навредило на стопанската система на острова, оповестява " Мудис ".

 Защитете ни от Китай, прикани Тайван международната общественост
Защитете ни от Китай, прикани Тайван международната общественост

Според Цай Ингвен Пекин се пробва да наложи доктрината " Една страна - две системи "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР