Премиерът на Тайланд Срета Тависин заяви пред Ройтерс, че сега

...
Премиерът на Тайланд Срета Тависин заяви пред Ройтерс, че сега
Коментари Харесай

Премиерът на Тайланд иска преговори с Мианмар

Премиерът на Тайланд Срета Тависин съобщи пред Ройтерс, че в този момент е добър миг за започване на договаряния с Мианмар, защото съгласно него военният режим, който завзе властта в страната с прелом през 2021 година, отслабва.

" Сегашният режим стартира да губи известна мощ ", уточни Тависин в изявление през вчерашния ден и добави: " само че даже и да губят, те имат силата, те имат оръжията. Може би е време да протегнем ръка и да сключим договорка. "

Тайландският министър председател заяви, че възнамерява да беседва вътрешно на следващия ден с пет или шест души на основни позиции, измежду които са министри от кабинета на Мианмар, висши военни и чиновници по сигурността. По негови думи задачата е да рационализира държавните политики на съседката на Тайланд.

Срета Тависин също уточни значимостта на Мианмар за Тайланд. Премиерът, дружно с други тайландски чиновници са разговаряли с разнообразни заинтригувани лица в Мианмар и интернационалните сътрудници, в това число Китай и Съединени американски щати.

" Страната, която може да завоюва най-вече, в случай че Мианмар стане единен, кротичък и проспериращ, е Тайланд ", разяснява още Тависин.

Припомняме, че гражданската война в Мианмар продължава. На 6 и 7 април съюзнически групи срещу военната хунта, подкрепяни от про-демократично редом държавно управление, са лишили контрола над няколко военни поста и градове, в това число елементи от основен град на границата с Тайланд.

Бунтът против държавното управление е огромно предизвикателство за хунтата в Мианмар, която организира преврат против остарялото държавно управление през 2021 година

Допълнително, Тайланд преследва голям брой задължения с Мианмар, откогато министър председателят Срета Тависин пристигна на власт през август предходната година. Това включва предоставяне на помощ на Мианмар по хуманитарна самодейност, за проправянето на път за договаряния сред двата враждуващи лагера в страната.

Тайландският парламент е бил хазаин на семинар предишния месец за политическата обстановка в Мианмар, който е включвал появяването на опозиционери, макар възраженията на хунтата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР