Премиерът на Судан Абдала Хамдок обяви днес, че подава оставка

...
Премиерът на Судан Абдала Хамдок обяви днес, че подава оставка
Коментари Харесай

Премиерът на Судан Абдала Хамдок подаде оставка

Премиерът на Судан Абдала Хамдок разгласи през днешния ден, че подава оставка - месец и половина, откакто беше възобновен на този пост по силата на политическо съглашение с военните, съобщи Ройтерс.

В телевизионно изказване Хамдок, който не съумя да сформира държавно управление заради продължаващите митинги против военния прелом, осъществен през октомври предходната година, сподели, че е належащо да се провежда кръгла маса за постигането на ново съглашение за политически преход на Судан към народна власт.

" Реших да се откажа от тази отговорност и да подам оставката си като министър-председател и по този начин да дам опция на различен мъж или жена в тази прелестна страна да ѝ оказват помощ да измине останалия път от преходния интервал до цивилна демократична страна ", съобщи Хамдок в обръщението към сънародниците си.

" Направих всичко по силите си да предотвратя плъзгането на страната към злополука, само че през днешния ден тя претърпява рисков поврат, който заплашва оцеляването ѝ, поради раздробеността на политическите сили и споровете сред страните (цивилни и военни), участващи в прехода. Въпреки всичко, което беше направено за реализиране на консенсус, до подобен не се стигна ", означи в обръщението си Хамдок, представен от Франс прес.

Оставката на премиера прави политическото бъдеще на Судан още по-несигурно три години след протеста, довел до събаряне на дългогодишния водач на страната Омар ал Башир.

Хамдок, икономист и някогашен чиновник в Организация на обединените нации, стана министър председател според подписаното съглашение за делба на властта сред военните и цивилните след свалянето на Башир.

След като беше свален от поста и подложен под домакински арест от военните при преврата на 25 октомври, през ноември той беше възобновен на него. По време на преврата и при последвалите репресии в Судан бяха убити 56 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР