Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе е наредил на военните

...
Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе е наредил на военните
Коментари Харесай

Наредиха на армията в Шри Ланка да се заеме с протестиращите ВИДЕО

Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе е наредил на военните да създадат " всичко належащо, с цел да възстановят реда в страната ", откакто протестиращи нахлуха в офиса му.

Той беше назначен за изпълняващ длъжността президент от самия държавен глава Готабая Раджапакса, който избяга от страната на Малдивите. Заповедта провокира нова вълна от митинги, а хората желаеха и министър председателят също да си отиде, съобщи BBC.

Шри Ланка страда от най-тежката си икономическа рецесия от десетилетия. Мнозина упрекват администрацията на Раджапакса за положението на страната и виждат Викремесингхе, който стана министър-председател през май, като част от казуса.

В сряда, за повторно за по-малко от седмица, протестиращите нахлуха в мощно охранявана държавна постройка. Този път беше кабинетът на министър-председателя.

Висш будистки духовник, подкрепящ акцията, прикани президентският замък, който е на повече от 200 години, да бъде върнат на управляващите и да се подсигурява, че скъпите творби на изкуството и артефакти ще бъдат непокътнати. " Тази постройка е национално благосъстояние и би трябвало да бъде предпазена ", съобщи пред кореспонденти монахът Омалпе Собита. " Трябва да се направи подобаващ одит и собствеността да се върне на страната ".

Стотици хиляди посетиха комплекса, откогато той беше отворен за обществеността, откакто Раджапакса избяга, а защитата му се отдръпна.



В телевизионно послание, откакто хиляди хора превзеха офиса му в Коломбо, Викремесингхе съобщи: " Тези, които отиват в офиса ми, желаят да ми попречат да извършвам отговорностите си като настоящ президент. Не можем да позволим на фашистите да вземат властта. Ето за какво разгласих изключително състояние в цялата страна и комендантски час ", добави той.

Комендантският час беше анулиран тази заран призори, само че полицията заяви, че един боец и един служител на реда са били ранени при нощните конфликти с протестиращите пред националния парламент.

От основната болница в Коломбо оповестиха, че в сряда към 85 души са били признати с пострадвания, а един човек се е задушил и е умрял след офанзива със сълзотворен газ в кабинета на премиера.

Раджапакса беше заречен да подаде оставка в сряда, само че към момента няма известие, че го е направил. Той остана на Малдивите, където чака частен аероплан да води него, брачната половинка му Йома и двама бодигардове в Сингапур.

Съобщава се, че опитите на Раджапакса да си обезпечи виза за Съединените щати са били отхвърлени, защото той се е отказал от американското си поданство през 2019 година, преди да се кандидатира за президент.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР