Премиерът на Шотландия Никола Стърджън може да успее да проведе

...
Премиерът на Шотландия Никола Стърджън може да успее да проведе
Коментари Харесай

Шотландия търси законова форма за втори референдум за независимост

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън може да успее да организира " закономерен " референдум за самостоятелност, в случай че Тереза ​​Май откаже да даде единодушието си за ново допитване в Шотландия за излизане от състава на Англия, заяви изданието " The Scotsman ".

Конституционни специалисти настояват, че може да се уточни правно законен мотив за организирането на още един избор по тематиката, макар че конституционните пълномощия за това принадлежат на Уестминстър. Но даже шотландците гласоподават с " да " по този сюжет, локалният парламент няма да има пълномощия да разгласи самостоятелност - за това ще би трябвало да се произнесе Народното събрание в Лондон.

През идващите седмици министър председателят Стърджън ще разгласи проектите си за осъществяване на втори референдум.

Припомняме, на допитването през 2014 година 55 на 100 от шотландците гласоподаваха за оставане в Обединеното кралство.

Професорът по гражданско право Айлийн Макхарг от университета в Стратклайд счита, че въпросът с пълномощията не е еднопосочен.

Макхарг се базира на Закона за Шотландия, по силата на който е основан локалният парламент и в който са записани пълномощията, " непокътнати " за Уестминстър - в тях не е посочено организирането на референдуми.

В юридически смисъл, както гласуването Brexit, по този начин и шотландският референдум 2104 бяха единствено " консултативни ". Така че, самото задаване на въпрос на шотландците не може да се преглежда като накърняващо Съюза, показва професорът.

Все отново Айлийн Макхарг отбелязва, че безапелационната преценка за това кое визира Съюза и кое - не, може да бъде дадена единствено по правосъден път.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР