Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че няма напредък

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че няма напредък
Коментари Харесай

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че няма прогрес в договарянията с България, която блокира началото на договарянията за присъединение на нейния комшия към Европейския съюз, написа " Блумбърг ".

" Съжаляваме, че една страна, единствено една от 27-те държави-членки, блокира процеса за Северна Македония. " Напредъкът на Северна Македония към участие е арестуван от България, членка на Европейски Съюз, поради името и произхода на езика на страната и споделената история на двете народи.

Заев се надява да бъде открито решение преди края на годината след общите избори , планувани в България .

Албания и Северна Македония са изпълнили критериите за започване на договаряния, само че всички 27 страни би трябвало да се спогодят единомислещо, с цел да може процесът да продължи напред, пишат АП и РФИ.

Среща в Словения даде опция на водачите на Европейски Съюз да потвърдят своята " на Западните Балкани ".
 Фон дер Лайен твърди Западните Балкани, че са част от фамилията, само че в Европейски Съюз не са сигурни
Фон дер Лайен твърди Западните Балкани, че са част от фамилията, само че в Европейски Съюз не са сигурни

Курц желае от Европейски Съюз действителна вероятност с цел да спре Китай, Русия или Турция в района

Те обаче акцентират в заключенията си, че всеки прогрес ще бъде " основан на надеждни промени на сътрудниците, почтени и строги условия и принцип ".

Те също по този начин подчертаха нуждата Европейски Съюз да " поддържа и задълбочава личното си развиване , като подсигурява потенциала си да интегрира нови членове ". Преди две години Франция настоя , че действието и вземането на решения на Европейски Съюз би трябвало да се обнови преди приемането на нови членове .

Заев съобщи, че в случай че обещанията на Европейски Съюз не се трансфорат в действителност, " хората в Западните Балкани ще изпитат огромно отчаяние , което ще нанесе големи вреди на европейската концепция за единение и съдействие ".

Шестте страни в района на Балканите са на разнообразни стадии по пътя на участието в Европейски Съюз. Черна гора и Сърбия са най -напредналите, откакто преди години започнаха публични договаряния за присъединение. Албания и Северна Македония чакат формалното разкриване на договарянията, а Косово и Босна са евентуални претенденти.

Последното задържане се концентрира върху Албания и Северна Македония. Тези страни са изпълнили критериите за започване на договаряния за влизане, само че членката на Европейски Съюз България се опълчва на включването на Северна Македония.

Членството в Европейски Съюз се основава на напредъка на претендента в области като зачитането на върховенството на закона и демократичните стандарти в области като свободата на медиите и независимостта на правосъдната власт и използването на съответни социално-икономически промени.
 Радев: Загуба на време е РСМ да чака промяна на българското държавно управление Обновена
Радев: Загуба на време е РСМ да чака промяна на българското държавно управление

Казваме " да " на Скопие за участие в Европейски Съюз единствено при твърди гаранции

Лидерите от Северна Македония и България наподобява са начертали възможен излаз от едногодишен спор за споделена просвета, който блокира очакванията на РСМ за прогрес към договарянията за присъединение към блока, написа " Радио свободна Европа ".

Но без съдбоносен пробив, който да анулира възраженията на София за разкриване на такива договаряния, представители на Европейски Съюз признаха, че неуспехът със започване на договаряния за участие със Скопие евентуално ще навреди на " доверието " на блока.

Предварителната опция за излизане от 10-месечната невъзможност се появи на 6 октомври след среща сред българския президент Румен Радев, македонския министър председател Зоран Заев, напускащият немски канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в коридорите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения.

" По време на диалозите бяха изразени взаимна подготвеност и интерес от страна на Северна Македония и България за продължение на разговора сред двете страни с желанието за реализиране на решение ", се споделя в изказване на Заев.

София изрази несъгласие против договарянията за присъединение към Европейски Съюз със Северна Македония през ноември 2020 година, обвинявайки РСМ в маргинализиране на исторически, културни и езикови връзки и заграбване на българското историческо завещание .

Радев , който е изправен пред борба за преизбиране през ноември, дружно с третите парламентарни избори в разединената си страна тази година, разгласи в замъка Брдо, че се изготвя двустранен протокол сред София и Скопие и ще бъде показан идващия месец .

Радев изброи три претенции от българска страна , преди София да отдръпна възражението си за договарянията на Европейски Съюз за Скопие: предходно гледище за включване на българите като народност в Македонската конституция; изброяване на македонски българи, " отразени съответно като народност и като брой " в македонското преброяване; и признание от страна на Северна Македония на " историческата истина в връзките с България ".

Европейската комисия неведнъж е заявявала, че бъдещето на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия се намира в 27-членния блок.

Но раздялите сред страните в Европейски Съюз по отношение на приемането на нови членове и бавният ритъм на промени в шестте сложи разширението на пауза с години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна в Бърдо, че блокираните договаряния за присъединение на Северна Македония и Албания повреждат доверието сред Европейски Съюз и Западните Балкани.
 Стево Пендаровски търси в Атина гръцка поддръжка за еврочленство
Стево Пендаровски търси в Атина гръцка поддръжка за еврочленство

Пендаровски е подготвен за Европейски Съюз и Мицотакис го поддържа, в случай че съблюдава съглашението от Преспа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР