Премиерът на Северна Македония заяви днес, че подписването на с

...
Премиерът на Северна Македония заяви днес, че подписването на с
Коментари Харесай

Заев: Подписването на Договора с България не е грешка

Премиерът на Северна Македония съобщи през днешния ден, че подписването на с България не е неточност. Според него е вярно страната да подписва контракти, които имат историческа стойност. Очакванията му са, че бъдещите политики в рационални интервали отвън предизборните действия ще доведат до решение, което ще бъде от интерес и за двете страни, предава МИА.
„ Не, не считам, че е неточност. Напротив, считам, че е извънредно вярно страната да подписва контракти, посредством които да търси решения, които да подсигуряват европейския път на нашия народ ”, акцентира Заев. От стратегически интерес е македонският народ да построява другарства и да заобикаля всевъзможен тип спорове.
„ Нашата македонска еднаквост и македонският език в никакъв случай не са били на масата за договаряния, не са били обект на диалози и няма да бъдат. Никога. Защото това е наше право на самоопределяне, наша европейска полезност и право, зад което стоим ”, съобщи министър председателят.
Той чака „ българската страна да признае македонския народ и без никакви задръжки, изнудване и запаси, защото приятелите вършат точно това ”, сподели Заев в отговор на въпрос на депутата Александър Николовски от ВМРО-ДПМНЕ дали счита Договора с България за неточност поради член 8, който се загатва като причина за блокирането на.
„ Още един път удостоверявам, че нито тогава, нито в този момент считам, че договорът с България е неточност ”, сподели Заев. Според него формулировката „ обща история ” сред двата народа и двете страни е сериозна основа за създаване на другарство и европейско бъдеще.
„ Това е наша македонска история и е българска история, както е и наша обособена история, която имаме като македонски народ и страна. И посредством такива формулировки можем да строим бъдещето ”, акцентира министър председателят.
Той съобщи, че в случай че се гледа през призмата на другарството и взаимното съгласие, безусловно ще има прогрес и страната няма да остане изолирана, както беше в продължение на 12 години.
 Заев: Не се отхвърляме от македонската си еднаквост Заев: Не се отхвърляме от македонската си еднаквост
Северна Македония е осигурила за учебното заведение в Пустец, Албания, подаяние от 30 000 евро за планиране и създаване на спортни площадки в...
По въпроса за историческата комисия Заев сподели, че историците са специалистите, които би трябвало да търсят решение. Те са задоволително образовани и са специалисти без политически профил – за тях най-важна е Македония и те ще намерят метод да се оправят с провокациите пред тях. Историческата комисия има протоколи за пет исторически персони и три исторически интервала, посочи министър председателят.
Изрази страдание, че последната онлайн конференция не даде резултат и се е провела в навечерието на изборите в България.
Премиерът беше безапелационен, че ретроградни процеси за преустановяване на контракти и на членове в тях могат само да „ закотвят ” македонското общество и жителите още веднъж в балканската сивота без никаква мотивация, вяра и вероятност.
Заев съобщи, че са станали очевидни всички спекулации, че се продават ползите на страната, както и информацията, че фирмите на Заев изнасяли продукция в Русия и в тях имало скрити бизнес ползи.
И македонската, и българската страна чакат вложенията в двете страни да се усилват и има изразени планове за съществени вложения от Франция и Германия, акцентира министър председателят на Северна Македония Зоран Заев. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР