Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю
Коментари Харесай

Заев за спора с България: Ако всички се отнасяха така, ЕС нямаше да съществува

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев съобщи в изявление за люксембургския в. " Ворт ", че неговата страна продължава " европеизацията " си макар блокадата на България за установяване на дата за договаряния с Европейски Съюз, оповестява скопският портал Фактор, представена от Българска телеграфна агенция.

" Неблагодарно е, че нашата съседка България наложи ново несъгласие за нас през декември 2020 година Главната цел е да се решат различията в интерпретацията на историята сред Скопие и София. Трябва да кажа, че с такова отношение Европейски Съюз нямаше да съществува, европейците гледат към бъдещето, не към предишното ", сподели Заев в изявлението.

Той прикани Европейски Съюз да помогне, а Брюксел да потвърди, че зачита европейските полезности и че историческите разногласия не трябва да стават спънка за бъдещето на Република Северна Македония.

Заев сподели още, че неговата страна е разочарована от неизпълнените обещания от Европейски Съюз за доставка на ваксини против КОВИД-19 с оправданието, че " в този миг е невероятно за Европейски Съюз да показа имунизациите ".

Заев, дружно с финансовия министър Фатмир Бесими, е на работно посещаване в Люксембург и през днешния ден се срещна с неговия министър председател Ксавие Бетел.

Междувременно българският министър председател Бойко Борисов беседва през днешния ден с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

" Всички несъгласия сред България и Република Северна Македония би трябвало да бъдат изгладени. Следващите генерации няма да ни простят, че сме пропуснали тази огромна опция ", съобщи на срещата Борисов и прикани за " договаряния на разсъдъка, не на страстите " за превъзмогване на разликите сред двете страни.

Министър-председателят уточни, че двете страни би трябвало да вървят по пътя на дипломацията и съгласие. " Героите, които са починали за свободата, не могат да са тематиката, която ни разделя. Защото тяхната съкровена фантазия е била да бъдем дружно и по тази причина са си дали живота. Така че те би трябвало да са мост на другарство, а не на разделяне ", уточни Борисов.

По време на срещата министър председателят Борисов удостовери кардиналната ни поддръжка за европейската интеграция на нашата югозападна съседка при осъществяване на съответните условия. Той посочи нуждата от осъществяване на всички поети задължения от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан през 2017 година

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР