Премиерът на Република Северна Македония вярва, че с България ще

...
Премиерът на Република Северна Македония вярва, че с България ще
Коментари Харесай

В Скопие готови да преговарят със София за Гоце Делчев


Премиерът на Република Северна Македония има вяра, че с България ще бъде реализирано общо решение, посредством което и двете страни би трябвало да бъдат щастливи.

„ Вярвам, че ще намерим решение с България , и двете страни би трябвало да излязат спечелили. Историята е значима, само че тя би трябвало да бъде насочна точка за бъдещето ”, съобщи министър председателят Зоран Заев в изявление по Националната телевизия, съобщи БГНЕС.

„ Показахме, че имаме потенциала да позволяваме проблеми. Решихме три глави от договаряния те, споразумяхме се за пет исторически фигури от предишното, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали през днешния ден Заев и Борисов, или някой по-нататък направи по този начин, че единствено едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на главните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим транспарантно и обществено. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са спечелили ”, сподели Заев.

Той изрази убеденост, че бързо ще бъде открито решение с България през идващия интервал.

„ Изпращам известие до прилежаща България , че сме подготвени да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме засегнати, това не е другарство. Вярвам, че ще намерим решение с другарска Република България ”, акцентира Заев.

Запитан дали е разговарял по тази тематика с българския министър председател Бойко Борисов по тази тематика, Заев отговори, че са се чували, само че те не са обсъждали тъкмо тази тематика.

„ Трябва да подпомогнем целия развой. В България има социална настройка за това, както и в Република Северна Македония. Ако сме умни, ще намерим решенията. Това е двустранен въпрос и не може да бъде проблем за Европейския съюз. Това не може да бъде част от договаряния те. Трябва да ме е грижа за България , а България да я е грижа за мен. Говоря с Борисов, само че не сме обсъждали тази тематика, неловко е да отваряме въпроса, когато има митинги там. Изчакваме те да са подготвени за диалог. Вярвам, че това ще стане скоро и имам вяра в триумфа на договаряния те, в които и двете страни печелят ”, съобщи Заев.

Запитан дали би трябвало /македонците/ да одобряват, че Гоце Делчев е българин, с цел да влезе страната в Европейски Съюз, Заев сподели, че не би трябвало да се позволява блокиране на договаряния те.

„ Имаме потребност от другарски връзки с другари и имам вяра, че ще намерим решение. С това, което казахте, България печели. И двете страни би трябвало да са щастливи. Да не победи нито България , нито Северна Македония, и македонците, които приказват македонски. Те нямат проблем с това. Няма алтернативи, те приказват доста постоянно за македонския език. Ние сме другари, ще намерим решение ”, сподели Заев.

„ Това е по-лесен въпрос от въпроса, който имахме за името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко, и посредством него и двете страни ще бъдат щастливи ”, отговори министър председателят.

Заев съобщи, че почита министър Красимир Каракачанов.

„ Уважавам министър Каракачанов, всичко е наред, той постоянно идва в Македония, разбирам другите му възгледи, само че всички ние сме длъжни да оказваме помощ на тези процеси. Повярвайте ми, във всяко изказване България споделя, че поддържа Северна Македония за нейната интеграция, аз персонално станах очевидец на това: с обясненията на други водачи, че би трябвало да се вземе решение за започване на договаряния. Че всичко е направено. От полемиките, които се организират в Брюксел тези дни, след комисиите, се споделя, че казусът е отворен, само че няма блокади и не би трябвало да има блокиране на договаряния те… Нуждаем се от другарски връзки с другари ”, сподели Заев.

Той повтори, че и двете страни би трябвало да бъдат щастливи и мъдри в намирането на решение, което, както той сподели, “не визира душите нито на българите, нито на македонците, а в противен случай ще ги направи горди. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР