Премиерът на Република Северна Македония и лидер на СДСМ Зоран

...
Премиерът на Република Северна Македония и лидер на СДСМ Зоран
Коментари Харесай

Очаква се Зоран Заев да подаде оставка като партиен лидер в петък

Премиерът на Република Северна Македония и водач на СДСМ Зоран Заев би трябвало да подаде оставка от лидерския си пост в партията на следващия ден, в петък, оповестиха македонски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Катастрофата на Автомагистрала " Струма " отсрочи първичните проекти това да стане през вчерашния ден.

Заев, който стана ръководител на СДСМ през 2013 година, ще би трябвало да се изправи пред Изпълнителния и Централния комитет на партията, с цел да се отдръпна от лидерския пост след провалянето на локалните избори.

Съгласно партийния правилник 15 дни след констатирането на оставката Изпълнителният комитет би трябвало да вземе решение за вътрешнопартийни избори и за датата на тяхното осъществяване.

Плановете са социалдемократите да имат нов водач до 14 декември, т.е. до Съвета на Европейски Съюз, на който ще се вземе решение дали да стартират договаряния за участие в съюза.

Заев би трябвало да рапортува и за договарянията за образуване на болшинство в Народното събрание с партията Алтернатива. Заев възнамерява новият ръководител на СДСМ да бъде и претендент за сформиране на държавно управление. Според неофициална информация един от вероятните кандидати за тази позиция е Димитър Ковачевски, в този момент заместител министър на финансите.

Също на следващия ден управлението на партията на Африм Гаши Алтернатива ще заседава, с цел да реши да одобри ли предлагането на Заев. Гаши сподели по-рано, че Алтернатива разисква двете варианти - да остане в съпротива или да се причисли към ръководещото болшинство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР