Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и върховният представител

...
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и върховният представител
Коментари Харесай

Ковачевски - Борел: Необходимо е достойно европейско решение за спора с България

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел са подчертали нуждата от бързи дейности и реализиране на стратегическия интерес на Европейски Съюз и добиване на изгода от разширението към Северна Македония и други страни от Западните Балкани като приоритет за европейска сигурност.

Това оповестяват от държавната осведомителна работа в Северна Македония, предава Българска телеграфна агенция.

„ Изразено беше мнението, че е време да се откри почтено европейско решение за деблокиране на началото на договарянията за присъединение на Северна Македония.”, написа в известието.

По време на диалога е било очебийно, че държавното управление на Република Северна Македония остава ангажирано с промените и тяхното използване в битката с корупцията, върховенството на закона, дигитализацията и зелената договорка.

Димитър Ковачевски е на еднодневното работно посещаване в Брюксел.

Необходимостта от бързо намиране на решение сред Северна Македония и България, което да даде опция за започване на договарянията за участие в Европейски Съюз, като стратегическо решение за Брюксел във връзка с рисковете за сигурността, подбудени от войната в Украйна, е бил един от акцентите и в диалога на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски с министър-председателя на Кралство Белгия Александър де Кро.

Ковачевски е подчертал, че Белгия е значим сътрудник на Република Северна Македония в НАТО и други многостранни интернационалните организации и мощен покровител на интеграцията на Северна Македония в Европейски Съюз. Той е поканил Де Кро да посети страната в границите на идния Преспа конгрес за бъдещето на Западните Балкани в актуалната европейска архитектура на сигурността на 16 - 18 юни в Охрид.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР