Премиерът на Полша съобщи, че страната му няма да участва

...
Премиерът на Полша съобщи, че страната му няма да участва
Коментари Харесай

Дипломатически скандал между Израел и Полша за Холокоста

Премиерът на Полша заяви, че страната му няма да взе участие на срещата на Вишеградската четворка в Израел във вторник след мнения на израелския министър председател и краткотрайно изпълняващия длъжността външен министър, че поляците са съучастници на нацистите при избиването на евреи , написа " Аарец ".

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи пред публицисти, че изказванията на израелския външен министър Израел Кац са " расистки и неприемливи " и " това е нещо, което не може да остане без отговор ".
 Полша и Израел позволиха дипломатически конфликт
Полша и Израел позволиха дипломатически конфликт

Във връзка с коментара, че поляците са сътрудничили на нацистите

Днес Полша привика посланика на Израел Анна Азари за неодобрение, което се случва за повторно за четири дни. Варшава настрана обмисля дали да отзове посланика си в Израел за съвещания, откакто Израел Кац съобщи, че поляците са " закърмени с антисемитизъм ", написа " Таймс ъв Израел ". Азари беше привикана да даде пояснение още в петък след коментар на Нетаняху за присъединяване на Полша в Холокоста.

Нетаняху назначи Кац на поста външен министър в неделя. На същия ден Кац съобщи в изявление за i24 News: " Аз съм наследник на оживели при Холокоста, ние в никакъв случай няма да извиним и в никакъв случай няма да извиним, имало е доста п оляци, които са сътрудничили на нацистите ". Той цитира думите на някогашния министър председател Ицхак Шамир: " Шамир съобщи, че всеки поляк е откърмен с антисемитизъм . Никой няма да ни споделя по какъв начин да показваме позицията си и по какъв начин да почитаме мъртвите ".

Относно решението на Варшава, министърът означи, че " няма рецесия, външният им министър ще взе участие ".

По-рано през днешния ден от пресцентъра на полския министър председател излязоха със известие, в което нарекох а мненията на Кац " позорни " и че Полша обмисля да отдръпна присъединяване си на срещата в Израел.

Полският дипломат в Израел разкритикува изявлението на министъра . " Наистина е поразително новоназначеният външен министър на Израел да цитира такива позорни и расистки изказвани я. Напълно недопустимо ".

На срещата на Вишеградската четворка ще вземат участие водачите на Унгария, Чехия и Словакия.

Кризата сред двете страни породи, откакто Нетаняху разкритикува полски закон за Холокоста по време на конференция за Близкия изток във Варшава. Нетаняху разяснява, че някои поляци в действителност са сътрудничили на нацистите по време на Холокоста.

През 2017 година Полша одобри закон, който санкционира тези, които упрекват полската нация в Холокоста.

Вишеградската четворка включва Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Тя е образувана през 1991 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР