Премиерът на Полша обвини в петък президента на Франция в

...
Премиерът на Полша обвини в петък президента на Франция в
Коментари Харесай

Полският премиер: Макрон е арогантен от неопитност

Премиерът на Полша упрекна в петък президента на Франция в надменност поради острите рецензии, които той насочи от Варна към политиката на държавното управление във Варшава.

" Съветвам президента да употребява по-помирителен звук... Вероятно арогантните му мнения са резултат от неналичието на [политически] опит ", се споделя в изказване на Беата Шидло, изпратено до " Ройтерс.

По мотив думите му, че Варшава се е самоизолирала и заради отношението си към европейските полезности не може да има глас за оформяне бъдещето на Европа, тя добавя: " Съветвам президента да се концентрира върху делата в личната му страна, евентуално ще успее да реализира същите стопански резултати и същото равнище на сигурност за жителите като тези, обезпечени от Полша ".

Обръщайки се към водача на втората по величина стопанска система в еврозоната, петата по величина войска в света и единствената нуклеарна мощ в Европейски Съюз след Брекзит, Шидло сподели, че Макрон " няма да реши бъдещето на Европа ". Това ще бъде дело на всички членове на Европейски Съюз, добави тя.

Реакцията на Полша не завърши с това изказване. Френският шарже д`афер във Варшава бе извикан през днешния ден във външното министерство на Полша, с цел да му бъде изразено " отвращение " във връзка рецензиите на президента Еманюел Макрон към полското държавно управление, съобщи " Асошиейтед прес ".

Полският заместник-министър на външните работи Марек Магеровски е повикал краткотрайно ръководещия френското посолство във Варшава, с цел да му изрази " възмущението (на правителството) от арогантните думи " на Макрон. Магеровски е подчертал пред френския посланик, че и Полша, също като Франция, е пълновръстен член на Европейски Съюз и ще защищава своите ползи и жители, се споделя в известието на полското външнополитическо ведомство, представено от АП и Българска телеграфна агенция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР