Премиерът на Полша Матеуш Моравецки припомни на израелските власти, че

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки припомни на израелските власти, че
Коментари Харесай

Полша и Израел в схватка за термина „полски лагери на смъртта”

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки напомни на израелските управляващи, че двете страни към този момент са се договорили за недопустимостта за потребление на термина „ полски лагери на смъртта”. Законопроектът за Института за национална памет планува до три години отнемане от независимост за лица, които употребяват въпросното фразеология и сходни изявления, които могат да бъдат интерпретирани като опит поляците да бъдат показани като съучастници в закононарушенията на нацистка Германия, в това число геноцид над европейското еврейство.

Израелската страна, в това число министър председателят на страната, президента и министърът на външните работи, показаха противоречие по отношение на въвеждането в действие на въпросния законопроект. Лидерът на израелската съпротива Ицхак Херцог изиска посланикът на Израел във Варшава да бъде отзован в символ на митинг.

„ През 2016 година Полша и Израел разпространиха взаимно изказване, в което показаха митинг против всички опити за деформиране историята на народите, еврейско или полско потребление на неправилни термини, като тези от рода на „ полски лагери на смъртта”, написа Моравецки в своя профил в Twitter.

Polska i Izrael w 2016 wydały wspólne oświadczenie, w którym sprzeciwiają się wszelkim próbom wypaczania historii narodów żydowskiego lub polskiego przez negowanie lub umniejszanie ofiary Żydów podczas Holokaustu lub stosowanie błędnych terminów takich jak "polskie obozy śmierci "
— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) January 27, 2018
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР