Премиерът на Полша Матеуш Моравецки окачестви като поредни спекулации публикуваните

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки окачестви като поредни спекулации публикуваните
Коментари Харесай

Премиерът на Полша: Колко още глупости ще изфабрикува Москва? А Катин?

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки окачестви като следващи спекулации оповестените през вчерашния ден от министерството на защитата на Русия архивни документи от 1945 година. Според тях бойци от полската опозиция били избивали евреи и украинци по време на Втората международна война. В профила си във " Facebook " Моравецки пита реторично какви ли други " нелепости " ще изфабрикуват тези, които десетилетия наред не са признавали закононарушенията си в Катин, оповестиха полски медии.

Те припомниха, че в четвъртък вечерта Москва разгласява разкрити документи, свързани с Варшавското въстание и влизането на Червената войска във Варшава през януари 1945 година. Според съветското военно министерство материалите сочат, че руските войски " макар лимитираните си запаси се опитваха да окажат на въстаниците вероятната помощ ", до момента в който " бойците от Армия Крайова (вярна на полското държавно управление в емиграция) унищожаваха останалите в града евреи и украинци ".

По този мотив Моравецки написа във " Facebook ": " Поредни " исторически разкрития " в съветско издание. Този път частите на Армия Крайова сякаш избивали евреи и украинци през Втората международна война. Колко ли още такива нелепости ще изфабрикуват тези, които в продължение на десетилетия приписваха на германците закононарушението в Катин, не признаваха тайните си съглашения с Хитлер от август 1939 година, вследствие на които бе осъществено разделянето на Полша, или предизвикването на апетит в Украйна при започване на тридесетте, довело до гибелта на над 8 милиона украинци, руснаци, казахи и други нации, влизащи в състава на тогавашния Съветски съюз?

А ми се струваше, че светът по Оруел е приключил с рухването на комунистическата система. А дали това не е неговото огромно завръщане made in Russia? "

Междувременно външното министерство във Варшава разгласява през днешния ден лист на обекти от полското културно завещание, които счита за изгубени в резултат на дейностите на някогашния Съветски съюз, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Според ведомството подразделения на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) са реквизирали в Полша творби на изкуството, доста от които и до момента се намират в Русия. " В доста случаи Червената войска и Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) са унищожавали или конфискували това, Германия не е съумяла да открадне или изгори ", се показва в изказването на министерството, поместено в Туитър.

Към обявата има инфографика, представяща изгубените културни полезности поради дейностите на Съюз на съветските социалистически републики. Сред образците са картини като " Мадона Глоговска " от Лукас Кранах Стария, " Момиче с гълъб " от Антоан Пен, " Птичи двор " от Даниел Шулц и " Горски пейзаж " от Ян Брьогел Стария. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР