Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви днес, че правителството подготвя

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви днес, че правителството подготвя
Коментари Харесай

Полша засилва наказанията за педофили след документален филм за сексуални посегателства в Католическата църква

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разгласи през днешния ден, че държавното управление приготвя законопроект, който планува по-тежки санкции - до 30 години затвор - за причинителите на полови похищения против малолетни, предадоха АП и Ройтерс.

" Някои убийства, грубо отнасяне на жертвите и педофилията се санкционират прекомерно меко ", сподели Моравецки на конференция. " Всяко изродено, непоносимо, грубо закононарушение, обществено държание и несъмнено педофилията ще бъдат още по-строго заклеймявани ", добави той. В изявлението си министър председателят не загатна категорично Католическата черква, нито нашумелия през последните дни документален филм за орисите на жертви на полски свещеници педофили.

Филмът " Само не казвай на никого " бе пуснат в събота в " ЮТюб " и за три дни към този момент събра над 11 милиона гледания. В него поляци описват, че като деца са били полово измъчвани от свещеници, а след това виновниците не били наказвани, а единствено премествани в друга енория. Филмът провокира необятен отзив измежду обществото, а публицисти и адвокати приканиха полицията да стартира следствия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Шокът от разкритията, че дейностите на педофили от клира са били прикривани, основава проблем и на ръководещата консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС), която е близка с Полската католическа черква. Наскоро водачът на партията Ярослав Качински окачестви като " офанзива " против църквата рецензиите против " културата за безотговорност вътре в църквата ".

" ПиС не желае да приказва за църквата в този подтекст, тъй като църквата сътрудничи с партията. Много свещеници поддържат по време на литургии политиците от ПиС, тъй че ПиС не желае да вреди на църквата ", сподели пред Ройтерс Анна Матерска-Сосновска, политолог от Варшавския университет.

Около 85 на 100 от жителите на Полша се самоопределят като католици, а близо една трета от поляците постоянно посещават неделните литургии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР