Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини ЕС, че е опрял

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини ЕС, че е опрял
Коментари Харесай

Премиерът на Полша: ЕС ни опря пистолет в главата

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки упрекна Европейски Съюз, че е опрял револвер в главата, като е изискал от страната му да анулира правосъдните промени, заплашвайки я със наказания.

Полша е в яростна борба с Европейския съюз поради поредност от спорни правосъдни промени.
 Полша отстранява дисциплинарната камара на Върховния съд по искане на Европейски Съюз Полша отстранява дисциплинарната камара на Върховния съд по искане на Европейски Съюз
Полша реши да разпусне дисциплинарната камара на Върховния съд в сходство с настояванията на Европейския съюз, заяви министър-председа...

Брюксел счита, че промените препятстват демократичните свободи, до момента в който Полша твърди, че те са нужни, с цел да се изкорени корупцията измежду съдиите.

В изявление за „ The Financial Times ” Матеуш Моравецки прикани Европейски Съюз да анулира решението си за искане Съдът на Европейския съюз да наложи санкция на Полша поради промените.

" Това би било най-мъдрото нещо, което могат да създадат. Защото тогава няма да беседваме между тях с опрян в главата револвер ", сподели той.

Запитан дали Полша може да наложи несъгласие върху решения на Европейски Съюз като ответна мярка, той отговори: " Какво ще стане, в случай че Европейската комисия стартира трета международна война? Ако те стартират трета международна война, ние ще пазиме правата си с всички оръжия, с които разполагаме. "

По-рано този месец Конституционният съд на Полша постанови, че елементи от законодателството на Европейски Съюз са несъвместими с полската конституция. Решението породи опасения, че Полша може да напусне блока.
 Моравецки: Полша няма да бъде третирана като страна от втора класа в Европейски Съюз Моравецки: Полша няма да бъде третирана като страна от втора класа в Европейски Съюз
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки съобщи през днешния ден, че решението на Конституционния съд на страната му е удостоверило това, което произтича...

Спорът се придвижи на срещата на върха на водачите на Европейския съюз в Брюксел предходната седмица, на която Моравецки съобщи, че Полша е " подготвена за разговор ", само че няма да " работи под натиска на изнудването ".

Няколко от водачите на Европейски Съюз обявиха по време на срещата, че Брюксел не трябва да отпуска на Варшава 36 милиарда евро за възобновяване от пандемията, до момента в който въпросът не бъде решен.

Спорът се концентрира върху новата дисциплинарна камара на съдиите, която Съдът на Европейския съюз дефинира като противозаконна.

Полша даде обещание да я закрие, само че към момента не го е направила.

Източник: Агенция Франс Прес
 Орбан, Салвини и Моравецки изправят Европейски Съюз на нокти, вършат нов десен съюз Орбан, Салвини и Моравецки изправят Европейски Съюз на нокти, вършат нов десен съюз
Унгарецът Виктор Орбан сплоти сили с полския министър председател Матеуш Моравецки и италианеца Матео Салвини, с цел да образува нов десен политически...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР