Премиерът на Полша Матеуш Моравецки (на снимката) днес представи нов

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки (на снимката) днес представи нов
Коментари Харесай

Полският премиер Матеуш Моравецки представи нов кабинет, пълен с неизвестни лица

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки (на снимката) през днешния ден показа нов кабинет макар успеха на опозицията на парламентарните избори.

Министър-председателят във Варшава изиска от президента Анджей Дуда да назначи новите министри, заяви представителят на настоящото държавно управление Пьотър Мюлер, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция

Опитът на консервативната националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС) да сформира държавно управление се счита за жертван. За да встъпи в служба за нов мандат, Моравецки би трябвало да получи избор на доверие от Народното събрание в 14-дневен период, само че той не разполага с болшинство в Сейма. Освен министърът на защитата Мариуш Блашчак и самият Моравецки в оферти състав не участват други имена на изявени политици от ПиС.

На изборите на 15 октомври три проевропейски партии, водени от някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, завоюваха безапелационно болшинство от 248 гласа в 460-местния Сейм. Между тях беше подписано и публично съдружно съглашение за сформиране на държавно управление.

ПиС завоюва 194 места, само че не разполага с съдружен сътрудник. Въпреки всичко заради това, че партията беше първа политическа мощ на изборите, Дуда, който стана президент с поддръжката на ПиС, от чиито редици той произлиза, натовари Моравецки със задачата да сформира държавно управление.

Представителите на опозицията упрекват президента, че желае преднамерено да забави с няколко седмици предаването на властта.

Гласуването на държавното управление на Моравецки в Народното събрание се чака да се състои на 11 декември, само че той ще загуби вота. Едва тогава ще пристигна редът на опозицията да излъчи ръководство.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР