Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обяви оставката си днес, след

...
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обяви оставката си днес, след
Коментари Харесай

Премиерът на Косово подаде оставка, призован е в трибунала в Хага

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай разгласи оставката си през днешния ден, откакто получи призовка да се яви в специфичния арбитражен съд в Хага, съобщи радио-телевизионната компания на Сърбия РТС. За това той заяви и в страницата си във Facebook.

Пред публицисти той споделя, че са му предложили да се яви „ на диалог “ в качеството си на министър председател или на елементарен жител, а той избрал втория вид. Харадинай отбелязва, че в този момент президентът на Косово би трябвало да стартира съвещания за да се дефинира датата на предварителните парламентарни избори, в които и той счита да взе участие. Срещу мен няма повдигнати обвинявания, само че ще бъда разпитван, допуска той.

Харадинай, брат му Даут, който е народен представител в косовския парламент, а също и водачът Хашим Тачи, авторитетният му чичо Азем Суля, парламентарният началник Кадри Весели, както и доста други членове на победилата на юнските избори от 2017 година коалиция, са ветерани от Армията за избавление на Косово /АОК/. Белград ги смята за военни нарушители и евентуални обвинени от Специалната интернационална прокуратура в Хага.

Специалният арбитражен съд за Косово е основан през 2015 година в Хага за следствието на военни закононарушения, осъществени по време на войната за самостоятелност на самопровъзгласилата се република.

През 1999 година въоръженият спор сред албанските сепаратисти от АОК и армията и полицията на Сърбия докара до НАТО-вските бомбардировки над Югославия. През март косовските албанци направиха погроми, вследствие на които всеобщо се изселиха сърби от региона и бяха унищожени доста монументи на историята и културата.

На 17 февруари 2008 година косовско-албанските структури в Прищина едностранно прогласиха самостоятелност от Сърбия. Самопровъзгласилата се република не е приета от Сърбия, Русия, Китай, Израел, Иран, Испания, Гърция и др.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР