Премиерът на Косово поиска от водените от НАТО мироопазващи сили

...
Премиерът на Косово поиска от водените от НАТО мироопазващи сили
Коментари Харесай

Косово иска повече мироопазващи сили, ръководени от НАТО, по границата със Сърбия

Премиерът на Косово изиска от водените от НАТО мироопазващи сили да усилят наличието си на северната граница със Сърбия, като сподели, че зоната е входна точка за противозаконни оръжия и закани за стабилността

От Асошиейтед прес, 18 октомври 2023 година, 10:29 ч.

ПРИЩИНА, Косово -- министър-председателят на Косово в сряда изиска от водените от НАТО мироопазващи сили да усилят наличието си на северната граница със Сърбия, заявявайки, че регионът е входна точка за противозаконни оръжия и закани за стабилността.

„ Такова засилено наличие би трябвало да се концентрира върху защитата на границата сред Косово и Сърбия, откъдето е пристигнало цялото сръбско въоръжение и идва опасността за Косово “, министър-председателят Албин Курти сподели на генерал-майор Озган Улутас, новият пълководец на задачата на Косовските сили или КФОР.

Курти неведнъж е казвал, че косовската полиция не може изцяло да охранява 350 -дълга километър (220 мили) граница със Сърбия и множеството й противозаконни пресичания, употребявани от нарушители.

На 24 септември към 30 сръбски въоръжени мъже минаха в Северно Косово, убиха служител на реда и издигнаха барикади, преди да стартират траяла часове престрелка с Косово полиция. Трима въоръжени мъже са убити.

Инцидентът увеличи напрежението в района.

Косово има стеснен брой закони чиновници на правоприлагащите органи в четирите северни общини, където живее по-голямата част от етническото сръбско малцинство, откакто косовската сръбска полиция напусна работата си предходната година.

Страхувайки се от ескалация, НАТО укрепи КФОР, която нормално има бройка от 4500 бойци, с спомагателни 200 бойци от Обединеното кралство и повече от 100 от Румъния. Той също по този начин изпрати по-тежки въоръжения, с цел да укрепи бойната мощност на мироопазващите сили.

KFOR, който се състои от мироопазващи сили от 27 страни, е в Косово от юни 1999 година, главно с леко въоръжение и транспортни средства. Войната от 1998-1999 година сред Сърбия и Косово завърши след 78-дневна бомбардировка на НАТО, която принуди сръбските сили да се изтеглят от Косово. Повече от 10 000 души починаха, най-вече косовски албанци.

Международният напън в последно време се ускори по отношение на използването на проект от 10 точки, препоръчан от Европейския съюз през февруари с цел да сложат завършек на месеците на политически рецесии. Курти и сръбският президент Александър Вучич дадоха утвърждението си тогава, само че с някои запаси, които към момента не са позволени.

Диалогът благодарение на Европейски Съюз, който стартира през година 2011 година, даде малко резултати.

Косово, някогашна провинция на Сърбия, разгласи самостоятелност през 2008 година — ход, който Белград отхвърля да признае.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР