Премиерът на Косово Албин Курти заяви днес, че Косово приема

...
Премиерът на Косово Албин Курти заяви днес, че Косово приема
Коментари Харесай

Курти: Приемаме предложението на ЕС за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи през днешния ден, че Косово приема предлагането на Европейски Съюз за нормализация на връзките със Сърбия, заяви Косово Онлайн.

Курти се срещна през днешния ден със специфичния делегат на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак, с цел да обсъдят френско-германското предложение за съглашение сред Сърбия и Косово, добавя Българска телеграфна агенция.

" Добър продан със специфичния делегат на Европейски Съюз Мирослав Лайчак на работен обяд в Прищина. Ние одобряваме предлагането на Европейски Съюз за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия и го считаме за добра основа за по-нататъшни полемики и солидна платформа за прогрес ", написа Курти в Туитър профила си.

Лайчак разяснява, че това е десетото му посещаване в Косово от септември и европейското предложение за съглашение, както и за подготовката за градивна среща на най-високо равнище сред Курти и Вучич, са били главните тематики на диалога, написа още Косово Онлайн.

По-рано министър председателят Курти означи, че на срещата си с Лайчак ще разиска и шестте условия за образуване на Съюз на сръбските общини, измежду които са смяна на името на Съюза и взаимно признание на двете страни.

След срещата с Курти, Лайчак разяснява, че са разговаряли за всичко, което се съдържа във френско-германското предложение и всичко, което е в дневния ред на разговора Белград-Прищина, в това число и за Съюза на сръбските общини.

" Основата на нашия диалог е предлагането, което показах на 9 септември. Искаме да осигурим прогрес на основата на това предложение и когато двамата водачи (на Сърбия и Косово) дойдат в Брюксел, срещата да бъде градивна ", сподели Лайчак.

Курти разяснява, че някои от въпросите за интернационалните гаранции, механизмите за осъществяване и времевата поредност ще бъдат разисквани скоро по време на договарянията в Брюксел.

" Демократичните концепции на европейската ориентировка ни дават вяра ", сподели още Курти.

Лайчак съобщи, че задачата му продължава със срещата му с президента на Сърбия Александър Вучич довечера в Белград.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР