Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че мек подход на

...
Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че мек подход на
Коментари Харесай

Курти: Мек подход на Запада към Сърбия няма да свърши работа

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че мек метод на Запада към Сърбия " няма да свърши работа " в изявление за естонската медия " Делфи "


След предизвестието на Франция за допустима смяна във визовата политика, в случай че Белград и Прищина не се държат отговорно по отношение на разговора, което беше изтълкувано в Прищина като известие за допустимо отсрочване на решението за унищожаване на визовия режим, косовският министър председател прикани на Европейския съюз да заплаши Сърбия с въвеждането на подобен режим. Курти също изиска от Запада да заплаши с евакуиране на вложенията, по този начин формален Белград " да се държи дисциплинирано " и да приложи Охридското съглашение.

Курти счита, че Европейският съюз и Съединени американски щати са " впрегнати в изкарването на Сърбия " от съветското въздействие.

Той съобщи, че това е тяхна неточност и че " мек метод " към Белград " няма да свърши работата ".

„ Не сме ние казусът, ние имаме проблем, който желаеме да решим, и казусът е Сърбия “, акцентира косовският министър председател, оплаквайки се от отношението на Запада към Косово.

Премиерът на Косово насочи оферти на Запада, с цел да " принуди " Сърбия да извърши Охридското съглашение за нормализиране на връзките.

Той означи, че преди всичко Брюксел би трябвало да заплаши Белград с връщане на визовия режим.

„ Те биха били подготвени да приложат съглашението неотложно, тъй като няма да посмеят да изгубят свободното придвижване без визи “, акцентира Курти.

Той обаче има концепция и за Съединени американски щати - " да кажат, че поддръжката за Сърбия от демократичния Запад не би трябвало да се приема за даденост " и в това време да сложи ултиматум.

„ Мисля, че би трябвало да се вземат строги ограничения против Сърбия във връзка с непознатите вложения. Ако бяха застрашени от отдръпване, Сърбия незабавно щеше да се държи дисциплинирано и да извърши нашето съглашение “, добави той.

Решението на казуса сред Белград и Прищина, уверен е Курти, е само в цялостното използване на Охридското съглашение за нормализиране на връзките. Но Сърбия не прави това - даже отхвърли да подпише съглашението, подсети той.

„ Казах, че ще подпиша съглашението сред Косово и Сърбия, а Сърбия съобщи, че ще го одобри, само че без да го подпише. Затова считам, че няма причина да приказваме по какъв начин е допустимо визовият режим за Косово да не отпадне на 1 януари. „ Направихме всичко допустимо във връзка с Сърбия “, сподели министър-председателят.

По думите му " Белград даже не се интересува от правата на сърбите... а единствено от разширение на територията ".

„ Ако някой има искания, които не са териториални, аз съм подготвен да ги изслушам “, сподели Курти.

Той е безапелационен, че е министър-председател на всички жители на Косово, в това число сърбите.

„ Длъжен съм да изслушам всичките им претенции. Но аз се боря против настояването на Сърбия за отплата за изгубената война в Косово преди 24 години. Тогавашният сръбски водач Слободан Милошевич беше този, който стартира войната в Словения, Хърватия, Босна и по-късно в Косово, а НАТО трябваше да бомбардира Сърбия и Югославия. 19 страни се причислиха, тъй като беше доста неприятно “, сподели в умозаключение министър председателят на Косово. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР