Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че ако Сърбия не

...
Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че ако Сърбия не
Коментари Харесай

Премиерът на Косово: Ако няма осъждане и санкции спрямо Сърбия, определено няма да има диалог

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че в случай че Сърбия не бъде наказана или не ѝ бъдат наложени наказания поради терористичното, по неговите думи, нахлуване в село Банска на 24 септември, „ несъмнено няма да има разговор “, заяви вестник „ Коха диторе “, като се базира на изявление за вестник „ Файненшъл таймс “.

В северното косовско село Банска на 24 септември група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция, при което починаха един косовски служител на реда и трима от въоръжените нападатели. Бившият заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „ Сръбска листа “ Милан Радойчич пое цялата отговорност за събитията, като бе задържан, само че ден по-късно бе освободен от сръбските управляващи. Прищина упрекна Сърбия, че стои зад офанзивата, а Белград отхвърли да е взел участие в организация на нападението или да е знаел за планирането му.

„ Ако няма наказание и наказания по отношение на Сърбия по-късно, което направи, несъмнено няма да има разговор. Ще се озовем пред неуспех в оправянето с рецесиите и ще забравим въобще за нормализирането “ на връзките Косово–Сърбия, сподели косовският министър председател.

Премиерът на Косово и сръбският президент Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. се чака да се срещнат в четвъртък в Брюксел за първи път след нападението в Банска.

Пред „ Файненшъл таймс “ Курти сподели, че договарянията за мир със Сърбия са обречени, в случай че Брюксел не стане по-твърд с Белград.

Косовският министър председател упрекна нападателите от Банска, че са се пробвали да стартират " нов въоръжен спор, нова война, с цел да анексират Северно Косово ". Той сподели още един път, че след нападението от 24 септември „ всичко се е трансформирало “.

Той прикани специфичният делегат на Европейски Съюз за разговора Белград–Прищина Мирослав Лайчак да спре да счита Сърбия за „ тип неразумна мечка, на която би трябвало да хвърляме агнета, с цел да я успокоим “. „ Това би трябвало да спре в името на нормализирането на връзките, мира и сигурността “, добави Курти.

След нападението в Банска НАТО усили наличието си в Косово.

Косовският министър председател приветства тяхната помощ при патрулирането по косовско-сръбската граница, само че се опълчи на по-активното им ангажиране със обстановката на терен.

„ Мисията на НАТО в Косово (КейФОР) е нужна за сигурността и защитата и това би трябвало да остане по този начин. Не би трябвало да вършим КейФОР първа реагираща мощ, сподели министър председателят на Косово.

Курти е част от 40-те водачи, които ще се срещнат през днешния ден в Брюксел за инфраструктурната самодейност на Европейски Съюз „ Глобал Гейтуей “, написа още „ Файненшъл таймс “, представен от Българска телеграфна агенция.

Сърбия и косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Косово и Сърбия водят договаряния под егидата на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си.

 

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР