Вучич „иска война“: Премиерът на Косово обвинява Белград в подбуждане към насилие

...
Премиерът на Косово Албин Курти казва, че сръбският президент Александър
Коментари Харесай

Премиерът на Косово Албин Курти казва, че сръбският президент Александър Вучич е планирал и наредил нападение в Северно Косово, „за да дестабилизира“ страната с цел за започване на война.

Около 30 тежко въоръжени сърби нахлуха в село Банска миналата неделя, сбиха се с косовската полиция в престрелка и се барикадираха в сръбски православен манастир. Косовски полицай и трима сръбски нападатели бяха убити.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента САЩ са обезпокоени от голяма сръбска военна мобилизация близо до КосовоНАТО казва, че е разрешено укрепване на силите за КосовоКосово настоява Сърбия да предаде избягалите сръбски въоръжени мъжеПоследното насилие в Косово представлява ли риск за мирните усилия?край на списъка

Часове по-късно полицията превзе манастира, където откри голямо скривалище с оръжия и боеприпаси. Шестима ранени членове на въоръжената група са хоспитализирани в Южна Сърбия, според вътрешния министър Джелал Свечла, докато други нападатели са избягали.

Курти каза пред Al Jazeera, че сръбските „паравоенни формирования“ в Банска разполагат с оборудване, произведено в Сърбия, което не може да се намери на свободния пазар.

Въпреки че прокурорите и косовската полиция все още събират информация, „това, което знаем е, че сме конфискували боеприпаси и оръжия на стойност пет милиона евро (5,3 милиона долара) и всички са били произведени във фабрики в Сърбия“, твърди Курти .

„Ръчни гранати, картечници, всичко, което конфискувахме, е произведено в Сърбия и не може да се намери на пазара. Очевидно е, че армията на Сърбия е дала това на паравоенните формирования.”

Курти каза, че крайната цел на атаката в неделя е била Сърбия да организира сценарий и да повиши напрежението.

„Те искаха нашата полиция да влезе в манастира Банска, за да могат след това да споделят снимки по целия свят [показващи] куршуми по стените на манастира. Това не се случи, защото нашата полиция е много силна и много професионална и [нападателите] избягаха.”

„Те искаха само началото на войната да бъде в неделя, 24 септември. [Добре известно е] как започна войната в Сараево. На 1 март 1992 г. по време на сватба е ранен православен сръбски свещеник. Бяхме много внимателни да не се случи нещо подобно. Но мисля, че искаха да повторят сценариите от началото на войната [в бившите републики на Югославия].“

INTERACTIVE - Къде е Косово

Курти каза, че Милан Радойчич, висш косовски сръбски политик, който призна в петък, че е планирал нападението, „е получил логистично, военно оборудване и подготовка от Белград, а също така е получил политически заповеди от президента Вучич“, отбелязвайки техните близки връзки.< /p>

Радоичич – вицепрезидент на „Сръбската листа“, подкрепяна от Белград сръбска политическа партия в Косово – подаде оставка от поста си в петък и нарече атаката „отбранителна“ операция срещу косовските власти. Но той отрече всякакво участие или подкрепа от сръбското правителство.

„Сръбски институции за сигурност“

Дан Илази, ръководител на изследванията в Косовския център за изследвания на сигурността, каза пред Al Jazeera, че германски и американски служители също признават, че включеното оборудване ще бъде трудно да се придобие без връзки на високо ниво.

„Например един от използваните от тях гранатомети може да бъде закупен само с разрешение на правителството в Сърбия. Освен това някои от лицата, замесени в тази атака, според косовската полиция, са част от системата за сигурност в Сърбия“, каза Илази, добавяйки, че „връзките на Радойчич със сръбското правителство са много прозрачни“.

„Степента, до която самият сръбски президент е знаел за тази атака, е спорна... Отговорността за тази атака, представените досега доказателства, очевидно показват участието на сръбските институции за сигурност.

„Личното ми подозрение е, че това може би също е подстрекавано, подкрепяно или насърчавано от Русия, която поддържа силно присъствие в сръбските институции за сигурност“, каза Илази.


Вучич и неговият офис не отговориха на Ал Джазира относно обвиненията, но той отрече каквото и да е участие на правителството в атаката в неделя.

В четвъртък той каза пред агенция Ройтерс, че Сърбия ще разследва произхода на конфискуваните оръжия, включително скривалище от автомати, противотанкови ракетни установки, ръчни гранати, противопехотни мини и дронове.

„Защо това би било от полза за Белград? Каква би била идеята? Да унищожим позициите си, които градихме една година? Да унищожа това за един ден? … Сърбия не иска война“, каза Вучич.

Той каза, че заподозрените ще бъдат разследвани и Радойчич ще бъде „привикан от прокурора“.

На свой ред Вучич обвини Курти, че иска да изгони сърбите от Косово.

Отказът на Курти да сформира Асоциация на сръбските общини, като част от споразумението от 2013 г. между Белград и Прищина, което ще предостави на косовските сърби повече автономия, е това, което подхрани напрежението, което доведе до насилие в Банска, каза той.

Вучич каза пред сръбската телевизия, че има информация отпреди една година, че сърбите в Косово се готвят за съпротива, като отбеляза барикадите, които сръбските жители поставиха преди повече от година.

„Ситуацията кипи… Курти направи това, той обедини сърбите“, каза Вучич.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и гледат на Белград като на своя столица. Многократно е имало сблъсъци с косовската полиция и ръководените от НАТО миротворци, известни като КФОР. Но насилието в неделя беше най-лошото от години.

„Те дойдоха да атакуват“

Курти постави под въпрос какво прави тежко въоръжена сръбска паравоенна група в манастир от 14-ти век в Банска.

„Кого защитават там? Те дойдоха да атакуват... [Вучич] обича войната, той желае война и той иска война, защото иска Република Сръбска в Косово“, каза Курти пред Ал Джазира, имайки предвид ръководеното от сърбите образувание в Босна и Херцеговина, създадено по време на Дейтън мирно споразумение през 1995 г., което официално сложи край на войната, но днес е източник на много сътресения.

„[Република Сръбска е създадена], защото в Босна имаше война и геноцид. И сега той иска война и още един геноцид в Косово, за да може да получи Република Сръбска [в Косово], но няма да го направи“, добави Курти.


Междувременно в петък, говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза пред репортери, че Съединените щати призовават Сърбия да изтегли силите си от границата, след като установиха „безпрецедентно“ струпване на сръбски военни – „много дестабилизиращо развитие“.

В изявление в петък държавният секретар Антъни Блинкен каза, че е разговарял с Вучич за деескалация на напрежението. Той „приветства засиленото присъствие на KFOR и решението на Северноатлантическия съвет да разреши допълнителни сили“.

За да се избегнат подобни атаки да се случват отново, Курти каза пред Ал Джазира, че две неща са спешно необходими – сигурност за Косово и санкции за Сърбия.

„През цялото време те провеждат някакви военни учения до нашата граница… Мисля, че това е много опасно. Ще си помислят, че или се страхувате, или сте слаби. Ето защо международната общност – европейската общност, НАТО, САЩ и Обединеното кралство – трябва да покаже и докаже на Белград, че връщане към 90-те години няма да бъде допуснато.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg