Премиерът на Косово Албин Курти каза в сряда, че създаването

...
Премиерът на Косово Албин Курти каза в сряда, че създаването
Коментари Харесай

Косово се страхува от сепаратизъм сред етническите сърби

Премиерът на Косово Албин Курти сподели в сряда, че основаването на асоциация на петте общини със сръбско болшинство в страната не е приоритет за неговия кабинет. Въпреки че Съединени американски щати настояват, че въпросът е значим за възможното нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, заяви АП.

Курти повтори опасенията си, че подобна организация може да се трансформира в минидържава и сподели, че възобновяването на водените от Европейския съюз (ЕС) договаряния сред Сърбия и Косово би било по-продуктивно.

" Моноетническа асоциация в мултиетническо Косово не е допустима ", сподели Курти пред публицисти.

Припомняме, че Вашингтон усили натиска върху Прищина да извърши съглашението от 2013 година за основаване на Асоциацията на общините със сръбско болшинство, която ще координира работата по образованието, опазването на здравето, планирането на земята и икономическото развиване на локално равнище. Конституционният съд на Косово по-късно разгласи проекта за противоконституционен, като реши, че не включва други етноси и може да докара до потребление на изпълнителни пълномощия.

Дипломати от посолството на Съединени американски щати в Прищина се срещнаха тази седмица с група водачи на гражданското общество, държавни чиновници и политически водачи, с цел да обсъдят стъпките, които държавното управление на Косово би трябвало да предприеме, с цел да позволи асоциацията. Пратениците на Съединени американски щати и Европейски Съюз също посетиха Косово и Сърбия предишния месец, с цел да насърчат двете страни да одобряват ново предложение за нормализиране на отношенията им и усилване на кандидатурите им за участие в Европейски Съюз.

Подробностите за предложението все още не са оповестени обществено.

Курти сподели в сряда, че Косово и Сърбия са подписали 33 съглашения по време на 12 години преговори с посредничеството на Европейски Съюз и всички " са равни; не можеш да избереш подобен, който им харесва като приоритет. "

Той спомена барикадите, издигнати от етнически сърби в Северно Косово през декември в символ на митинг против ареста на сръбски служител на реда. Барикадите бяха отстранени едвам след посредничеството на Вашингтон и Брюксел.

Сърбия води война през 1998-99 година с етнически албански сепаратисти в Косово, което по това време беше сръбска провинция. Намесата на НАТО, която принуди Сърбия да се изтегли от територията, сложи завършек на войната, само че напрежението към статута на Косово остава източник на неустойчивост на Балканите.

През 2008 г. Косово разгласи самостоятелност от Сърбия, която Белград отказа да признае, подсилен от Русия и Китай. Съединени американски щати и множеството страни от Европейски Съюз са признали Косово за суверенна страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР