Премиерът на Косово Албин Курти каза, че не е в

...
Премиерът на Косово Албин Курти каза, че не е в
Коментари Харесай

Курти: Не е в интерес на сърбите в Косово да се формира Съюз на сръбските общини

Премиерът на Косово Албин Курти сподели, че не е в полза на сърбите в Косово да се образува Съюз на сръбските общини, съобщи Танюг.

В изявление за радио Гласът на Америка, представено от организацията, Курти сподели, че основаването на Съюз на сръбските общини (ССО) е по-скоро в полза на Белград, в сравнение с нужда за косовските сърби. Според него Сърбия желае да бъде обезщетена с образуването на " нещо като босненската Република Сръбска ".

Що се отнася до имуществото на манастира Високи Дечани, Курти сподели, че културно завещание и благосъстоятелност не са едно и също нещо.

Според него 24 хектара земя, която управляващите в Прищина макар решението на Конституционния съд към този момент шест години отхвърлят да записват като имущество на манастира, са били подарени на Високи Дечани от някогашния президент на Сърбия и СР Югославия Слободан Милошевич, а преди този момент са били държавна благосъстоятелност.

Директорът на сръбската държавна работа за Косово Петър Петкович назова изказването на косовския министър председател " връх на лицемерието и цинизма " и съобщи, че Курти отхвърля да образува ССО, " тъй като не желае сърби в Косово и Метохия ", съобщи организация Бета.

Петкович подсети, че образуването на ССО е контрактувано в първото брюкселско съглашение сред Белград и Прищина.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР