Премиерът на Косово Албин Курти изрази оптимизъм, че споразумение между

...
Премиерът на Косово Албин Курти изрази оптимизъм, че споразумение между
Коментари Харесай

Албин Курти: Путин е обсебен от Косово и иска да подклади конфликта със Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти изрази оптимизъм, че съглашение сред Сърбия и Косово може да бъде реализирано в границите на няколко месеца, заяви Косовското радио и телевизия, като се базира на изявление на косовския министър председател за швейцарския вестник „ Блик “. В момента Курти е в швейцарския град Давос, където взе участие в Световния стопански конгрес.

„ Оптимист съм, че съглашение (между Косово и Сърбия) може да се реализира в границите на няколко месеца , в случай че съществува предпочитание да се реализира такова, и има поддръжка (от страна) на демократичния Запад, т.е. Европейски Съюз, НАТО, Съединени американски щати и Англия. Аз съм изразил желанието си да направя това. Но за едно съглашение трябват две страни. За да има дълготраен мир, сигурност и районна непоклатимост, Сърбия би трябвало се дистанцира от две неща: от предишното на (бившия сръбски президент Слободан) Милошевич и в този момент от (президента на Русия Владимир) Путин. Защото Сърбия се сближава от ден на ден с Русия.

(Владимир) Путин желае да подклади спора (на Сърбия) с Косово “, сподели Курти, представен от КосоваПрес.

Курти добави, че триумфът на Косово пречи на съветския президент и сподели, че Путин „ е захласнат от Косово “.

„ Внимателен съм, само че в никакъв случай не ме е боязън. Бдителен съм. Путин е захласнат от нашата страна (Косово). Доволен е от неналичието на триумф на западната интервенция в Ирак и Афганистан. Ядосва го и го нервира фактът, че (Западът) е имал триумф в Косово “ , добави Курти.

В изявлението си за швейцарския вестник „ Блик “ Курти приказва и за обстановката в северната част на Косово, като сподели, че все още там е умерено и има наличие на косовската полиция.

„ Наскоро направих обществен апел към всички сърби в Косово да аплайват за работа в публичните служби , да вземем за пример в полицията. Това идва след подаването на оставки от страна на сръбските чиновници след напрежението в Северно Косово. Нямам за цел да заменя сърбите на власт с албанци! Искам сърбите (да дойдат) на тези позиции “, сподели Курти.

Последното изостряне на рецесията в връзките Косово – Сърбия стартира с решението на държавното управление в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на колите на косовските сърби с косовски. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а елементи на косовската полиция минаха в обитаемоте най-вече със сърби региони. След договаряния и компромис към този момент Прищина се отхвърли от промяната на регистрационните номера, само че напрежението беше подхранено от ареста на някогашен косовски сръбски член на локалната полиция. 

В знак на митинг косовските сърби издигнаха барикади на 10 декември , като в продължение на двадесетина дни блокираха пътищата и някои гранични пунктове в Северно Косово. Те упорстваха за освобождението на задържания някогашен служител на реда Деян Пантич, който съгласно косовските управляващи е провел набези против изборни органи. След като Пантич беше освободен от пандиза под домакински арест, а сръбският президент Александър Вучич беседва с представители на сърбите от Косово в Рашка, стартира и премахването на барикадите в северната част на Косово.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР