Премиерът на Косово Албин Курти е заявил пред Би Би

...
Премиерът на Косово Албин Курти е заявил пред Би Би
Коментари Харесай

Косовският премиер се страхува от руска намеса на Балканите

Премиерът на Косово Албин Курти е декларирал пред Би Би Си, че е смутен от способността и желанията на Русия да трансферира дестабилизацията и несигурността на европейския континент , като популяризира спорове " на други места " с изключение на Украйна.

Подчертавайки, че Сърбия е единствената страна, която не е наложила наказания на Русия поради войната в Украйна, Курти сподели, че съветският президент Владимир Путин желае " Ялта 2 " , т.е. нова сререща за прерзпределение на света, на която ще договаря с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

" Уверен съм, че президентът Путин не желае да седне и да договаря със Зеленски . Той в действителност желае да го убие. Той желае да седне (на масата за преговори) с президента Байдън и това е доста обезпокоително, тъй като той ще опита да сътвори спомагателни рецесии на европейския континент, може да има спор и война , с цел да се разбие Европа, както преди повече от 70 години ", сподели Курти пред Би Би Си.

Курти предизвестява, че до момента Кремъл е споменавал Косово един път месечно, а в този момент няколко пъти седмично, даже през ден. Той прибавя, че има вяра, че там желаят да поясняват превратно намесата на НАТО в Косово , която съгласно него " е трябвало да спре геноцида ", като опит да оправдаят техния империализъм, хегемонистичните им желания и военната им окупация и експанзия против Украйна.

Той споделя още, че " Сърбия харчи съвсем 3% от Брутният вътрешен продукт за армията, което е два пъти повече от останалите пет страни от Западните Балкани взети дружно ". " Така че сме очевидци на милитаризация на Сърбия, която не признава Косово и която посредством Република Сръбска в Босна и Херцеговина се пробва да направи тази страна нефункционална, да я трансформира в провалена страна и най-после да я вземе под собствен надзор ", обяснава Курти.
 Рамуш Харадинай заплаши Вучич със западни бомбардировки
Рамуш Харадинай заплаши Вучич със западни бомбардировки

Той прави аналогии с войната в Украйна

от президента на Съединени американски щати Джо Байдън да употребява въздействието на Вашингтон в страните членки на НАТО, с цел да помогне на страната й да се причисли към военния съюз, оповестява " Ройтерс ".

В писмо, изпратено до Байдън на 10 март, Османи показва, че след нахлуването на Русия в Украйна присъединението към НАТО е неин главен приоритет за националната сигурност.

Приемането на Косово в НАТО би представлявало " директна опасност с въоръжен спор за Сърбия " , пред белградската телевизия " Пинк ТВ ", заявявайки, че Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ще бъде нарушена, както и хартата на самия Северноатлантически алианс.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че в случай че стартира ускореното приемане на Косово в интернационалните организации, Сърбия ще изненада с отговора и успеваемостта си, цитира думите му белградският вестник " Политика ".

Той добави, че заради спора в Украйна мнозина виждат световната обстановка като опция за решение на косовския въпрос и че мнозина желаят ускорено приемане на Косово в интернационалните организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР