Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че в провинцията няма

...
Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че в провинцията няма
Коментари Харесай

Пучдемон няма да свиква предсрочни избори, напрежението остава

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон разгласи, че в провинцията няма да се организират предварителни избори, оповестяват международните организации. Напрежението сред Барселона и Мадрид ескалира през последните седмици, откакто каталунците желаеха с референдум самостоятелност, а централната власт заплаши с лишаване на автономията.

До последно не беше ясно какво ще реши Пучдемон, откакто част от локалните политици желаят едностранно оповестяване на република (което Европейски Съюз към този момент заплаши, че няма да признае), а други упорстват за предварителни парламентарни избори, които биха забавили процедурата по лишаване на независимото ръководство.

Според Пучдемон „ няма задоволително гаранции”, че изключителният избор ще има упования резултат: „ Каталунският парламент би трябвало да реши какво ще бъде направено във връзка с задействането на чл.155 (от испанската Конституция, с който Каталуния може да загуби автономията си-б.р)”. Според него Мадрид жестоко и нелегално се намесва в делата на провинцията и в този момент локалните депутати би трябвало да решат дали желаят обособяване.

„ Каталунското общество ни докара до тук. Правя всичко по силите си да запазя успокоение и да изследвам опциите, които постът ми предоставя”, акцентира Карлес Пучдемон.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР