Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон е направил молба да бъде

...
Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон е направил молба да бъде
Коментари Харесай

Каталуния може да стартира процедурата за независимост на 10 октомври

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон е направил молба да бъде изслушан от каталунския парламент във вторник, 10 октомври. На това чуване той ще показа отчет по отношение на политическата обстановка в самостоятелната испанска провинция . Молбата идва ден откакто Испанският парламентарен съд забрани на каталунския парламент да организира съвещание в понеделник (9 октомври). Пред BBC Раул Ромева, отговарящ за интернационалните връзки на Каталуня, намерено съобщи, че съвещание на Народното събрание на Каталуния ще има и че въпросът с независимостта ще бъде решен на политическо равнище, а не посредством правосъдни разпоредби.
Междувременно стана ясно, че испанското държавно управление възнамерява да издаде указ, с който ще даде опция на бизнес компании да изоставен Каталуния, без да се постанова да привикват среща на акционерите за взимане на такова решение, съобщи Reuters.
Става въпрос за измение в испанския закон за акционерните сдружения от 2015 година. Декретът може да бъде утвърден на държавно съвещание още през днешния ден (6 октомври). До този миг Министерството на стопанската система в Испания нито удостоверява, нито отхвърля тази информация.
Слуховете идват по същото време, когато Управителният съвет на петата най-голяма банка в страната – Banco Sabadell – се събира на изключителна среща, с цел да утвърди проектите за деяние в изключителни обстановки, които включват пренасяне в Аликанте, провинция Валенсия. По закон в Испания промяната на седалището на едно сдружение може да стане единствено с решение на борда на шефовете, в случай че друго не е категорично посочено в неговия правилник.
Такъв е казусът и със статута на най-голямата банка в Каталуния – La Caixa. Следователно – в случай че правитеслтвото на Мариано Рахой одобри декрета, това ще се отрази добре на две от най-големи испански банки Banco Sabadell и La Caixa, които пранират да изоставен Каталуния поради желанието ѝ да разгласи самостоятелност и да се отдели от Испания.
Заради събитията в Каталуния, Мадрид замразява проектите да приватизира дял в държавната банка " Банкия " (Bankia).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР