Премиерът на Канада Джъстин Трюдо е обвиняван, че решението му

...
Премиерът на Канада Джъстин Трюдо е обвиняван, че решението му
Коментари Харесай

Обвиниха Трюдо в прикриване на скандал с решение да спре работата на парламента

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо е упрекван, че решението му да приключи работата на Народното събрание е малко повече от опит да прикрие етичен скандал и да избяга от отговорностите си по време на основен миг в пандемията, написа " Гардиън ".

Във вторник следобяд Трюдо изиска от генералния губернатор Жули Пайет прибързано да приключи сесията на Народното събрание. Той даде обещание да възобнови работата на Народното събрание на 23 септември и по-късно да бъде проведен избор на доверие.
 Финансовият министър на Канада подаде оставка
Финансовият министър на Канада подаде оставка

Бил Морно разгласи, че напуща политиката

Решението за " рестарт " на държавното управление поради ковид е взето на фона на следствие на парламентарни комисии на спекулация с WE Charity. Трюдо и някогашният финансов министър Бил Морно са упреквани в неуместни финансови връзки с интернационалната организация за развиване. Двамата се извиниха на фона на явен спор на ползи.

Прекратяването на работата на Народното събрание ще спре и активността на държавното управление, в това число следствието.

Консервативният водач Андрю Шийр назова Трюдо " слаб " и акцентира, че министър председателят е изоставил канадците по средата на огромна здравна и икономическа рецесия, непоносим опит да накара канадците да не помнят за осъществената от него корупция.

Лидерът на Нова демократическа партия Джагмит Сингх също сложи под въпрос решението на Трюдо. Според него неправилно е решението да се спре работата на Народното събрание по време на пандемия и икономическа рецесия, с планувано съвещание идната седмица и комисии, които работят крепко за намиране на отговори и решения за канадците.

На конференция Трюдо се опита да увери канадците, че държавното управление му ще употребява петте седмици и тирада за рестарт на демократичния дневен ред . Той разгласи, че държавното управление на малцинството ще излезе с нов упорит проект.

Временното преустановяване активността на Народното събрание е политически рисков ход . И предходни министър председатели са прибягвали до сходни решения, с цел да избегнат инспекция на разнообразни финансови и геополитически кавги.

Преди федералните избори през 2015 година либералите дадоха обещание в никакъв случай да не прибягват до тази мярка, с цел да " избегнат сложни политически условия ".

По-рано тази седмица

Опозиционни партии упорстваха Морно да подаде оставка поради изказвания, че той е в спор на ползи с WE Charity. Две от дъщерите на някогашния министър са работили или са доброволствали в WE Charity.

Скандалът към WE Charity засегна и премиера Трюдо. Семейството на премиера работи за организацията, която завоюва контракт за съвсем 1 милиард $. Съпругата, братът и майката на премиера са спечелили общо 221 000 щатски $ за речи на събития на WE.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР