Премиерът на Камбоджа Хун Сен се съгласи да изпрати сапьори,

...
Премиерът на Камбоджа Хун Сен се съгласи да изпрати сапьори,
Коментари Харесай

Камбоджа ще изпрати сапьори да обучават украинците

Премиерът на Камбоджа Хун Сен се съгласи да изпрати сапьори, които да оказват помощ за образованието на украинците в разчистването на мини, сложени от съветските сили по време на нашествието им, заяви през днешния ден външното министерство в Пномпен, съобщи Асошиейтед прес.

Във вчерашен телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски Хун Сен пое уговорката да изпрати инструктори в съдействие с Япония през вчерашния ден, се споделя в изказване на министерството.

Камбоджа се трансформира в една от най-силно минираните страни в света по време на съвсем тридесет години война, завършила през 1998 година Това докара до огромен риск за цивилното население, изключително в селските региони. Оттогава огромен брой мини и други невзривени муниции са отстранени и унищожени, което доста понижи броя на жертвите, показва АП.

Камбоджанските сапьори се трансфораха в едни от най-опитните в света, а през последното десетилетие няколко хиляди бяха изпратени под егидата на Организация на обединените нации да работят в Африка и Близкия изток.

Зеленски приветства предлагането за сапьори и с Хун Сен са се договорили двете страни да си разменят посланици, се споделя в изказването на министерството.

В собствен отчет от юни основаната в Ню Йорк правозащитна организация " Хюман Райтс Уоч " упрекна Русия, че употребява противопехотни мини, " които предизвикват жертви и премеждия на цивилни жители ". ''Русия е единствената страна в спора, за която е известно, че е употребила неразрешени противопехотни мини, до момента в който и Русия, и Украйна са употребявали противотанкови мини,» уточни тогава правозащитната организация.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР