Премиерът на Камбоджа Хун Сен се съгласи да изпрати сапьори,

...
Премиерът на Камбоджа Хун Сен се съгласи да изпрати сапьори,
Коментари Харесай

Камбоджа изпраща сапьори, които да обучат украинците в разчистването на мини

Премиерът на Камбоджа Хун Сен се съгласи да изпрати сапьори, които да оказват помощ за образованието на украинците в разчистването на мини, сложени от съветските сили по време на нашествието им, заяви през днешния ден външното министерство в Пномпен, съобщи Асошиейтед прес.

Във вчерашен телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски Хун Сен пое уговорката да изпрати инструктори в съдействие с Япония през вчерашния ден, се споделя в изказване на министерството.

Камбоджа се трансформира в една от най-силно минираните страни в света по време на съвсем тридесет години война, завършила през 1998 година Това докара до огромен риск за цивилното население, изключително в селските региони. Оттогава огромен брой мини и други невзривени муниции са отстранени и унищожени, което доста понижи броя на жертвите, показва АП.

Камбоджанските сапьори се трансфораха в едни от най-опитните в света, а през последното десетилетие няколко хиляди бяха изпратени под егидата на Организация на обединените нации да работят в Африка и Близкия изток.

Зеленски приветства предлагането за сапьори и с Хун Сен са се договорили двете страни да си разменят посланици , се споделя в изказването на министерството.

В собствен отчет от юни основаната в Ню Йорк правозащитна организация " Хюман Райтс Уоч " упрекна Русия, че употребява противопехотни мини, " които предизвикват жертви и премеждия на цивилни жители ". ''Русия е единствената страна в спора, за която е известно, че е употребила неразрешени противопехотни мини, до момента в който и Русия, и Украйна са употребявали противотанкови мини,» уточни тогава правозащитната организация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР