Премиерът на Израел Яир Лапид се срещна вчера в кулоарите

...
Премиерът на Израел Яир Лапид се срещна вчера в кулоарите
Коментари Харесай

Висша дипломация! Лиз Тръс обмисля преместване на британското посолство в Израел в Ерусалим

Премиерът на Израел Яир Лапид се срещна през вчерашния ден в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк с министър-председателката на Обединеното кралство Лиз Тръс, която е декларирала, че обмисля да реалокира английското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, съобщи израелската организация ТПС.

Лапид изрази " най-дълбоките си съболезнования, от свое име и от името на народа на Израел, във връзка кончината на Нейно Величество кралица Елизабет Втора ". Той поздрави Тръс с встъпването ѝ в служба и изрази " убеденост, че под тяхно управление връзките сред Израел и Обединеното кралство ще доближат нови висоти в разнообразни области, по-специално в стопанската система, нововъведенията и сигурността ", се споделя в изказване на кабинета на Лапид.

Лапид посочи още " нуждата от отбягване на по-нататъшни взаимни отстъпки с Иран и акцентира още, че упованията на Израел са за реализиране на по-дългосрочно и по-силно съглашение, което ще даде отговор на целия набор от закани, произлизащи от Иран ". Двамата разискаха и " продължаващото задълбочаване на двустранните връзки " и инструктираха екипите си да " ускорят договарянията по съглашение за свободна търговия ".

Британският вестник " Дейли телеграф " заяви, че Тръс е споделила на Лапид, че може да реалокира посолството на Англия в Израел в Ерусалим.

Говорителка на Даунинг стрийт съобщи, че Тръс е уведомила Лапид " за преразглеждането на актуалното местонахождение на английското посолство в Израел ".

Лапид удостовери през днешния ден известията в " Туитър " и благодари на Тръс, " която разгласи, че обмисля преместването на английското посолство в Ерусалим, столицата на Израел - ще продължим да укрепваме партньорството сред страните ".

Когато изпълняваше длъжността министър на външните работи, Тръс пое ангажимент за пренасяне на посолството в писмо до консервативната организация " Приятели на Израел ".

Съединени американски щати бяха първите, които направиха историческата стъпка през май 2018 година, а Гватемала последва образеца им скоро по-късно. Няколко страни направиха същото, а други усилиха дипломатическото си наличие в града. През май Суринам разгласи, че има проекти да открие посолство в Ерусалим в близко бъдеще. Също през май президентът на Еквадор Гилермо Ласо разгласи откриването на еквадорско бюро за нововъведения в Ерусалим.

През ноември 2021 година президентът на Колумбия Иван Дуке беше в Ерусалим, с цел да открие публично офисите на Колумбийската работа за нововъведения в столицата. Бразилия и Хондурас имат търговски представителства в Ерусалим. Хондурас откри посолството си в Ерусалим през юни 2021 година, а Косово откри посолството си в града през март 2021 година. Доминиканската република, Малави и Екваториална Гвинея оповестиха желанията си също да открият посолства там.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР